Автор
Woman.bg

Децата, които ядат мляко и яйца, са по-високи на ръст

Канадски учени доказаха, че малчуганите, които пият краве мляко, са по-високи от онези, които консумират неговите алтернативни варианти от типа на бадемово, кокосово, соево мляко и т.н.

Медиците твърдят, че чаша краве мляко на ден увеличава ръста с 0,2 см. Разковничето се крие в протеините, на които е богато млякото. Само две чаши от напитката съдържат 16 г протеини, което е и дневната потребност на 3-годишно дете.

Още за ползите от млечните продукти за детския организъм

За ползите на млечните продукти сме чували всички. Те са незаменим източник на хранителни вещества, включиттелно и на белтък с високо качество, както и на най-лесно усвоимия калций. В млякото може да се открие и целият спектър на витамините, като най-голямо е значението му като доставчик на витамин В2.

Направените досега проучвания сочат, че недостатъчният прием на мляко и млечни продукти води до недостатъчни нива на калций и витамин В2.

Откога можем да въведем млечни продукти в детското меню?

Препоръчителната възраст за включването на млечните продукти в менюто на детето е около 10 месеца. Ако в семейството няма история на алергии, можете постепенно да започнете прибавянето на сирене, извара, кисело мляко и масло. Ако обаче някой член на вашето семейство има алергия (независимо дали става дума за родител или по-голямо дете), препоръката на педиатрите е да изчакате до 3-та годинка на детето.

Четете още: Веган родители убиха бебето си

А защо пък и яйца?


В почти същото време, в което канадските учени разкриха своето откритие, американски медици излязоха със становището, че и кокошите яйца също стимулират изключително растежа, като същевременно понижават опасността от забавяне на развитието.

Още за ползите от яйцата за детския организъм

Яйцата имат най-висококачествени протеини, незаменими аминокиселини, витамини А, В, Е и D. Те са източник на калий, сяра, фосфор, желязо, цинк и холестерол, който участва в клетъчните функции. В жълтъка се съдържа лецитин, който е необходим за нервната система и за нормалното функциониране на мозъка. Освен това подобрява кожата и укрепва костната тъкан.

Според изследователите консумацията на яйца подобрява развитието на организма 1,47 пъти. Разбира се, с предупреждението да се внимава с количеството. То не бива да надвишава 2-3 пъти в седмицата.

Откога можем да въведем млечни продукти в детското меню?

Повечето педиатри смятат, че даването на жълтък на 10-месечно неалергично бебе, е абсолютно безопасно. Не забравяйте обаче, че белтъкът не трябва да се дава преди навършване на 1 година. Много проучвания, проведени с алергични към жълтък бебета, сочат, че до 5-тата година тези алергии са превъзмогнати от организма. Това са добри новини, тъй като яйцето е много хранително и е важна част от диетата на бебето.

Четете още: Топ 10 на най-полезните храни за децата