Шоколадът може да ви помогне да се предпазите от деменция, тъй като увеличава притока на кръв към част от мозъка, която подсилва паметта, показва ново изследване.

Проучването установи, че една ключова съставка в шоколада може дори да преобърне спада на паметта при здрави възрастни хора. Резултатите показват, че антиоксиданти в какаото - наречени какаови флаваноли - помагат за подобряване на паметта на пенсионерите.

Откритията, публикувани онлайн от списание Nature Neuroscience, засилват връзката между конкретна област на мозъка и нормалния спад на паметта.

Учени са изследвали дали какаовите флаваноли могат да подобрят функционирането на мозъка и когнитивните функции при 37 души, на възраст от 50 до 69 г., на които били давани високи или ниски дози какаови флаваноли в продължение на три месеца. Специалистите установили, че участниците, които консумирали по-висока доза какаови флаваноли за три месеца, се справяли много по-бързо със задачи за паметта, отколкото тези, които получавали по-ниска доза флаваноли.

Четете още: Пасивното пушене води до затлъстяване

Д-р Клеър Уолтън, мениджър по проучванията в организацията Общество на Алцхаймер, заяви: "Това малко, но добре проектирано проучване, показва, че антиоксидантите, намиращи се в какаото, може да подобрят когнитивните функции чрез подобряване на притока на кръв към определена област на мозъка. За този регион на мозъка е известно, че бива засегнат от остаряването, но все още не знаем дали тези мозъчни промени са свързани с деменцията. Въпреки това, все още не е установено със сигурност дали вземането на продукти с високо съдържание на антиоксиданти може да подобри паметта или да намали риска от деменция."

Изследователи от Медицинския център на Колумбийския университет в Съединените щати, които са ръководили изследването, заявиха, че това изследване дава първите преки доказателства, че един от компонентите, свързани със спада на памет при възрастните хора, е причинен от промени в конкретен регион на мозъка, и че тази форма на спад на паметта може да бъде подобрена чрез промени в диетата.

Четете още: Възможно ли е тъжната музика да носи положителни емоции?