Автор
Мария Николова

А мъжете, които стават бащи по-късно?

Ожесточени критики или хвалебствени словоизлияния. В общи линии така могат да бъдат определени реакциите на хората, когато им сервираш поредната новина за жена, която не е първа младост, а е бременна за първи път или пък ще ражда първо дете.

Късната първа бременност със сигурност вече е тенденция, особено в западната част на света. По този въпрос спор няма и това не се потвърждава само от статистиките, редовно ни се напомня и от екрана. Почти през ден има новини, съобщаващи за някоя не особено млада звезда, която ще ражда. Когато стане дума за късната бременност обаче, сякаш вниманието се фокусира главно върху женския пол. Темата за възрастните татковци остава встрани. Затова и днес ще погледнем на въпроса за късното родителство от друг ъгъл, от бащинския. Пък и един от най-известните и харесвани мъже, който скоро ще стане родител и не е първа младост, е Джордж Клуни на 55 г.

Плодовитостта на мъжете не спада рязко след определена възраст, както е при жените

Въпреки добрата информираност относно ин витро и рисковете, които крие късната бременност, научните и социалните аспекти на това да станеш баща късно са по-малко известни. Може да се каже, че мъжете открай време стават бащи на по-късен етап, като тази тенденция значително се е засилила в последно време.
Експерти разкриват също, че плодовитостта на мъжете не спада рязко, след като прехвърлят определена възраст, както се случва при дамите (за съжаление!). Много мъже могат да имат деца, когато са възрастни и побелели. Това обаче все пак крие някои рискове.

Има макар и малък риск детето да има психологическо заболяване

Според шведско проучване, проведено през 2014 г., на мъже, навършили 45 г., има по-голяма вероятност да се родят деца с шизофрения, аутизъм или други психологически разстройства (за тези болести няма генетични тестове). Все пак обаче процентът на тези случаи е много нисък – под 1 на сто. Учените обясняват връзката между психологическите заболявания и възрастта на мъжете с мутациите, които се натрупват в ДНК на спермата с напредването на възрастта и които могат да бъдат наследени от техните дъщери или синове. Експерти все пак посочват, че и децата на по-младите татковци също не са застраховани срещу ментални заболявания.

Друг риск при късното бащинство е ахондроплазия (нарушение в процеса на вкостеняването на растежния хрущял) - болест, за която слава богу има генетичен тест.

Има и добри страни!

Според някои доктори обаче остаряващата сперма има някои предимства – например по-дълги теломери. Това са окончанията на хромозомите, които предпазват ДНК-то, докато се копира. Въпреки че някои учени смятат, че по-дългите теломери вещаят и по-дълъг живот, все още няма доказателства, че децата на по-възрастните родители живеят по-дълго.

Много рискове могат да бъдат спестени, дори да решите да имате дете късно, като се замрази спермата.

И все пак специалистите твърдят нещо много важно – рисковете, които касаят пациентите им, много често не са генетични. По думите им става дума единствено за аритметика. Ако на 55 имаш дете, то когато то е на 10, ти ще си на 65 и така нататък. В този смисъл никой не би искал детето му да го гледа болен на легло на 20-годишна възраст...

Така че изводът е само един – правете си деца по-рано!