Автор
Woman.bg

9 неща, които се случват с тялото ни, когато започнем да ядем по 2 яйца дневно

Полезните свойства на яйцата винаги са били подлагани на въпрос и много хора са правили опити да почернят тяхната репутация.

Днес ще ви разкрием последните данни, които разкриват какво положително влияние оказва върху нашия организъм дневният прием на този вкусен и лесен за приготвяне продукт.

1. Тялото ви е под холинова защита

Холинът всъщност е витамин В4. Той подпомага правилната комуникация между мозъчните клетки, а 2 яйца дневно ни осигуряват необходимото за организма количество от този витамин.



2. Грижa за вашето зрение

Според последните проучвания яйцата са изключително богати на лутеин (лутеин е един от най-важните антиоксиданти, намиращи се в окото, които предотвратяват образуването на свободни радикали). Чрез набавянето на тази важна за окото ни съставка ние се грижим за доброто си зрение.



3. Помага за по-доброто усвояване на калций

Благодарение на богатия си състав от витамини и особено витамин Д, яйцето остава един от най-добрите начини да си осигурим по-добро усвояване на калция, който е така необходим за здравето на нашите зъби и кости.



4. Предпазва вашата коса, кожа и черен дроб


Биотинът (Витамин В комплекс) и витамин В12 допринасят за здравината на нашата коса и кожа, а фосфолипидите, на които яйцата са така богати, подпомагат освобождаването на свободни радикали от черния дроб.



5. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Противно на очакванията холестеролът, който се съдържа в яйцата, не е вреден за организма, а поддържа нивата на така наречения добър холестерол.

6. По-лесно сваляте килограми

Според американски учени ако комбинирате нискокалорична диета с яйца за закуска, ще отслабнете два пъти по-бързо.



Четете още: Храните, които поддържат зрението ни


7. Намалява риска от рак

Холинът, който подпомага работата на мозъка, също така намлява риска от развитието на ракови клетки в организма. Според последни проучвания жените, които в зряла възраст консумират по 2 яйца дневно, имат 18% по-малък шанс да развият рак на гърдата.


8. Подпомага забременяването

Витамините от В групата участват във формирането на половите хормони. Витамин B9 или по-известен като фолиева киселина е изключително важен за правилното развитие на невралната тръба при фетуса, което прави яйцата част от задължителната диета на бременната жена.



9. Забавя стареенето

Според холандски учени 87% от жените, които консумират по 2 яйца дневно, са с видимо по-гладка кожа, а мимическите бръчки при мъжете значително намаляват.