На 7 юли отбелязваме Международния ден на шоколада. Този неземно вкусен десерт е изключително популярен в цял свят. За първи път става познат на жителите на Европа на 7 юли 1550 година. Днес срещаме много негови разновидности – млечен, черен, с ядки, с плодове, с карамел. Дори според някои учени яденето на черен шоколад всеки ден е по-полезно за вашето здраве от консумацията на плодове и зеленчуци.

Представяме на вашето внимание 7 причини, поради които да си позволите да похапвате шоколад всеки ден:

1. Защото е вкусен

Това си го знаете, но за всеки случай ви го припомняме, ако сте го забравили.

2. Можете да го използвате в толкова много сладкиши

Например за торти:


Различни десерти:


Глазури:

We a Bank Holiday...and I'm keeping the family happy with this 6 layer triple chocolate cake!!!

A post shared by Jo Duffy (@sweet_enchanted) on


3. Можете да го пиете


Съществуват най-разнообразни шоколадови шейкове, смутита и всевъзможни ужасно вкусни напитки.

4. Знаете ли, че има и веган шоколад

Vegan No Churn Chocolate Coconut Ice Cream! On the blog and on-so decadent! the link is in my profile!

A post shared by Alexa [fooduzzi.com] (@fooduzzi) on


Само защото сте се отказали от животинските продукти, не означава, че трябва да забравите и за шоколада. Спокойно може да си направите уникално шоколадово десертче, което е подходящо за всички вегани.

5. Полезен е

Разбира се, ако го консумирате с мярка и в нормални количества. Тъй като освен невероятния вкус, шоколадът притежава още захар и мазнини, внимавайте с дневните дози. Но не забравяйте да го приемате редовно и по малко, тъй като подобрява метаболизма и активира мозъчната дейност.

Четете още: Признаци, че консумирате прекалено много захар

6. Съчетава се добре с вашите тренировки

Доказано е, че консумацията на шоколадов десерт малко преди тренировка, удължава времето, в което се чувствате активни във фитнеса. Дава тонус и енергия и освен това е отличен антиоксидант.

7. Количеството какао, което се добива на Земята, е ограничено

Както знаете ,какаото е основната съставка на шоколада. Търсенето на какао е много повече от предлагането и добиването му, поради което неговата цена стремглаво скача нагоре. Производителите на шоколад все повече търсят негови заместители като палмовото масло, което е по-евтин, но и по-вреден вариант. Затова, докато все още имам шоколад с истинско какао, яжте и не чувствайте никакви угризения. Да ви е сладко!