Има 6 храни и напитки, с които трябва да сте по-внимателни, за да опазите доброто си здраве, настроение и вид.

Моркови

Оранжевите хрупкави зеленчуци са наситени с минерали и витамини, които са много полезни за здравето. Но яденето на прекалено много моркови може да повиши нивото на бетакератин, молекулата, която придава на зеленчука светло-оранжевия цвят. Прекомерното ядене на моркови може да повиши нивото на кератин в кръвта, а това от своя страна е възможно да се отрази и на цвета на кожата ви.

Състоянието е по-известно като каротенемия /carotenemia/. Завишени количества от веществото може да се натрупат в най-външния слой на кожата, което води до жълто-оранжева пигментация на кожата, особено в областта на дланите, стъпалата, коленете и носа. Въпреки това обаче, не бива да се притеснявате, тъй като каратонемията е безболезнен и обратим процес.

Суши от риба тон

Почитателите на суши трябва да са внимателни – прекомерната употреба на екзотичното ястие може да повиши приема на живак в организма. Големите риби, намиращи се на върха на хранителната верига, като например високо цененaта червена риба тон, обикновено натрупват в мускулите си големи количества живак, защото се хранят с много по-малки рибки.

Трудно е да се изчислят нивата на живак в парченцата суши, защото те зависят най-вече от размера и вида на рибата. Това определя и трудността да се определи максимална доза за консумиране на суши. Тъй като опасното вещество може да причини много неврологични проблеми, бременните жени и децата е препоръчително да избягват да ядат суши.

Кафе

Въпреки, че повечето хора твърдят, че не могат да „функционират правилно”, ако не не си изпият сутрешното кафе, най-добре ще е да не прекалявате с ободряващата напитка. Максимално допустимото количество е 500 до 600 милиграма на ден. Ако надвишите тези количества, възможните странични ефекти са безсъние, безпокойство, гадене, главоболие. Всъщност прекаленият кофеин може да е фатален. Според данни на шведски медици, 21 – годишна жена починала след като е изпила 1 литър кафе. Сърцето й спряло.

Карамбола (звезден плод)

Това е плодът на дървото карамбола, който е златисто жълт, хрупкав и сладък. Вкусът му напомня този на ананас, ябълка и киви. Съществуват данни, че прекомерната употреба на интересното растение има опасно влияние върху централната нервна система. Този уникален плод почти не представлява опасност за здравите хора.



Вода

Странно, но факт – препоръките за минимум 8 чаши дневно вода според някои специалисти са вредни. Водна интоксикация настъпва тогава, когато човек изпива толкова много, че водата разрежда концентрацията на натрий в кръвта, като по този начин създава електролитен дисбаланс. Това състояние, известно още като хипонатремия, е рисковано най-вече за активните спортисти. Статия в медицински журнал, САЩ, разказва, че 13 % от 448 бегачи през 2002 г. в Бостън развили хипонатремия по време на местния маратон.



Индийско орехче

В малки количества подправката не е опасна. Прекаляването с употребата й обаче може да е много вредно. Неприятният ефект настъпва 3 до 8 часа след поглъщането, може да предизвика чувство на тревожност, страх, дори усещане за предстояща гибел. Според специалистите предозирането води до загуба на връзката с реалността, както и до визуални халюцинации. Индийско орехче в дози по-високи от 20 – 80 грама е почти смъртоносно, съветват от ezine.bg.