Подуването на корема – онова неприятно чувство, когато червата са възпалени и ви правят да изглеждате все едно сте бременни в седмия месец. Оказва се обаче, че не всяко подуване е опасно или вредно за организма. Понякога то е сигнал за положителни промени, които влияят добре на нашето здраве.

Не казваме, че усещането е прекрасно и неповторимо, но подуването често показва, че всичко в нашата сложна система от органи функционира правилно и няма нищо лошо в това.

Ето защо, ако често страдате от газове и подут корем, а лекарите не са открили нищо притеснително, може да има 5 причини, които са виновни за вашите тревоги:

1. Консумирате прекалено много плодове и зеленчуци

Пресните продукти са най-добрата възможна храна за вашето тяло. Но знаете ли, че някои хора по-трудно смилат броколи, зеле и ябълки. Те съдържат определен вид въглехидрати, който ферментира в червата им и образува течности и газове, причиняващи досадното подуване. В такива случаи намалете консумацията на тези иначе полезни продукти и наблегнете на киселото мляко за възстановяване на чревния баланс.



2. Обичате да се разхлаждате с газирани напитки

Да, содата няма захар, но все пак има страничен ефект – образуване на газове. За щастие това подуване трае доста за кратко, затова просто проявете търпение и неприятните симптоми сами ще отшумят.



3. Похапвате с удоволствие боб

Бобът и изключително хранителна и полезна съставка в традиционната българска кухня и всички ние сме свикнали често да я похапваме. Зърната са богати на фибри и протеини, но люспите им създават неприятни усещания у по-чувствителните стомаси. За щастие вече се продава белен боб, който е прекрасна алтернатива и е достъпен по големите вериги магазини.



Четете още: 8 причини да сте постоянно уморени

4. Цял ден сте с дъвка в уста


Дъвките са забавни и залъгват апетита ни, но замисляли ли сте се колко въздух поглъщате покрай цялото това дъвчене? Опитайте се да го правите със затворена уста, ако не искате панталоните ви да бъдат опънати до краен предел.



5. От скоро се храните здравословно

Смяната на хранителния режим често води до нежелани аномалии в храносмилателната система. В повечето случаи това са газове и подут корем, които са резултат от приспособяването на организма към новата храна. Няма нищо страшно във факта, че понякога се изисква повече време за адаптация. За да не страдате от подобен неприятен ефект, поддържайте балансирана диета през цялото време, а не само през определени периоди.