Автор
Кристина Кирова

18-годишен мексиканец създаде сутиен, който открива рака на гърдата

Преди няколко дни 18-годишният мексиканец Хулиан Рос Канту зашемети учени в цял свят с откритието си - сутиен, засичащ ранните симптоми за рак на гърдата.

За гениалния дизайн на сутиена наскоро младият мъж беше награден и с "Global Student Entrepreneur Award", като учени и специалисти са обнадеждени, че тази иновация в бельото може да спаси живота на много жени, откривайки първите признаци на коварната болест, което би дало възможност за пълно излекуване.

Сутиенът носи името ЕВА и в него са вградени 200 биосензора, които отчитат всяка промяна в областта на бюста - от температурата му, до формата и тежестта. С помощта на тези индикатори всяка жена може да установи навреме дали е застрашена от рак на гърдата. Например, ако температурата на гърдите се покачи, то това би могло да означава, че циркулирането на повече кръв в тази област се осъществява заради нарастващ тумор.

Четете още: Кои черти наследяваме от родителите си

Любопитен факт е, че не е необходимо да носите сутиена твърде често, най-добре е да го слагате веднъж седмично за един час, за да бъдат уловени промените в гърдите. Идеята е този сутиен да замени мамографията и да даде лесна възможност на дамите да се погрижат за здравето си, като моделът е особено полезен за жени, които са генетично предразположени към рака.



Канту почувствал изобретяването на този сутиен като своя мисия, след като майка му се разболява от рак на гърдата и е трябвало да се подложи на двойна мастектомия. И именно страхът, че може да я загуби го подтикнал да се заинтересува повече от болестта и симптомите. Канту създава компания, заедно с трима свои приятели, с които работи по гениалната идея за сутиена, който открива раковото заболяване в съвсем ранен стадий.

Наградата, която Хулиан получи за иновативния си проект е на стойност 20 хиляди долара, които той може би ще инвестира в продукта.

Научете повече за ЕВА от самия създател:

Четете още: Учени доказаха - бирата ни прави хем по-слаби, хем по-здрави