Независимо какъв е празникът, предпочитаме умерените декорации, а не претрупани украси и фанатичен кич у дома.

Но по отношение на Великден сме склонни да попрекалим с творчеството у дома, което се дължи най-вероятно на това, че празникът е пролетен – факт, който предразполага развихряне на въображението.

В чест на наближаващото Христово Възкресение ще ви дадем няколко „декоративни” идеи, но без да се увличаме и да абсорбираме до край свободното пространство у дома.

Определено ще избягаме от темата за християнството и ще наблегнем на съвременните представи за Великден, като за един весел, шарен и пролетен празник.

Не е задължително да украсявате цялата си къща (и двор, ако имате такъв), за да пресъздадете духа на празника.

Можете да концентрирате украсата само в едно кътче от къщата.

Използвайте всякакви подръчни фигурки, които носят Великден в себе си – зайчета, яйца, птички, клонки, цветя, трева...

Сладки, лесни и предизвикващи умиление сред приятели и близки, тези зайовци са страхотен повод да се заиграете за час у дома и да създадете една малка великденска приказка.

Великденският заек Фред

Традицията на Великденския заек е от езически времена. Хората са принасяли зайци в жертва на саксонската богиня на пролетта Еостре. Легендата разказва, че Великденският заек в началото е бил голяма красива птица, принадлежаща на богинята. Един ден, тя превърнала своята любима птица в див заек. И тъй като Великденският заек е все още птица по душа, той продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

Декоративен заек HASEL

Яйцето е най – популярният светски символ на Великден по цял свят. Във всички култури, яйцето символизира началото на новия живот. Една латинска поговорка казва: “Целият свят е създаден от едно единствено яйце”.

Висящи декоративни яйца

Висящи декоративни яйца

Какъв пролетен празник е Великден без семпли, но красиви гнезда, от които весело надничат малки пиленца – символ на нежното начало, излюпването на новия живот.

Можете сами да създадете гнездото, в което ще подредите боядисаните яйца. Необходими са ви само кошничка, тревичка и щипка вдъхновение.

А за трапезата ви предлагаме да свежи купи за салата и мини украса под формата на изящни свещички.

Чаена свещ във формата на яйчице