Мнозина асоциират металните и металическите елементи в интериора с усещането за студ и липсата на уют, но това е доста грешно възприятие според специалистите в областта.

Всъщност металните акценти, използвани в правилни комбинации, изразяват по-скоро силата и статуса на собственика и освен това могат да бъдат изключително красиви.

Имайки предвид и непреходността на материала, интегрирането му в дома засилва чувството на стабилност, увереност и спокойствие.

Точно за това ще ви предложим няколко идеи как да използвате металните детайли в интериора, за да извлечете максималното от тях.

Галванизираният метал и рециклираният алуминий са доста подходящи за декориране – блестящата им повърхност отразява светлината и оптически увеличава количеството й в помещението.

Комбинация от метален кухненски остров и дърво

Неполираният галванизиран метал пък има по-груб вид и може да бъде специфичен акцент в дома, особено ако е смесен с елементи от масивно дърво.

Ако предпочитате по-меки отблясъци, то тогава използвайте мед или бронз, които ще смекчат светлината. Същият ефект имат и матираните метални повърхности.

Шкаф от матиран метал

Някои видове мозайки пък са с вградени метални пластове на повърхността. Така при нареждането им се комбинират блестящи с матови плочки, а крайният резултат е доста впечатляващ, особено в тъмно помещение като банята.

Мозайка с вложени метални листове

Може да звучи странно, но металните офис-мебели могат да бъдат интегрирани изключително успешно в дома. Това е тенденция, която се налага все повече в интериорния дизайн, особено когато става дума за модерна визия на дома.

Металните офис-столове например са страхотен начин да освежите трапезарията или да обособите ъгъл за игра във всекидневната.

Тъмният метал изглежда състарен и би могъл да придаде силно ретро звучене на всяко помещение. Този ефект е възможен както с подходящите декоративни елементи, така и чрез осветителни тела, парапети на стълбите, камина и т.н.

Декоративна решетка за камина от черен метал на Кати Азрия

Декоративна решетка за камина от черен метал на Кати Азрия

Метален ретро-таван и лампа с метална рамка

Откритите метални повърхности придават на дома индустриална и силно урбанистична атмосфера, подходяща за малки апартаменти тип студио или големи лофт-пространства.

Кухня с метален бар-плот

Шкафове с метални дръжки са изключително стилно решение. За модерния интериор са по-подходящи издължените светли елементи, а големи бронзови дръжки или такива, но с ретро силует, са подходящи като по-традиционно решение.

Издължени метални дръжки на шкафовете

Леглото с метална рамка е класическо решение, но в спалнята могат да се внесат и метални рамки за картини, огледала, както и други декорации.

Огледало в голяма метална рамка