Автор
Woman.bg

Храните, които никога не бива да хвърляме в коша

Всеки българин изхвърля около 90 кг годна за консумация храна годишно, можете ли да си представите? В ежедневието, хранителните продукти биват третирани погрешно. Следователно те бързо се разваляте и отиват на боклука. От друга страна хранителните отпадъци, след консумация, също влизат в това число. Нездравословна и безотговорна картинка от хигиенна и морална гледна точка. Преценихме силите си и признахме, че нямам как да променим света, както и социалната природа. Свръхконсумацията ще властва още дълго време, докато всички страни по света не установят глоби за изхвърляне на храна, като във Франция, където парична сума, която се плаща като наказание при нарушаване на правилник от страна на супермаркет е 75 000 евро.

Затова се замислихме как да помогнем на себе си и на семейството си, спестявайки си неприятни миризми и нежелано развитие на бактерии в дома. Кои са храните, които не бива да хвърляме в коша?

Кости и не само... хрущяли, късчета месо и др. животински остатъци. Като всеки друг животински продукт, месото и костите се разлагат и развиват гнилостни бактерии.

Целината е също сред тези продукти, които не е препоръчително да се застояват в кухненската кофа за боклук.

Същото важи и за черупките от яйца, плодовите костилки, използваната мазнина и хранителните обелки. Знаем, колкото много обичате да готвите... рано или късно, всяка една от нас развива кулинарния си дух и дава свобода на своите вкусни идея. Избираме, приготвяме с любов, сервираме, вкусваме и... хоп! в боклука, но се замислете - колко често изхвърляме кошчето за боклук? Повечето от нас го правят едва, когато то е повече от пълно. Често дори го изкарваме от дома си, молейки се пликът да не се скъса и отпадъците да не се разлеят по пътя до контейнера.

Да, така е. Голяма грешка, защото това е вредно за здравето. Трудно е да го повярваме, че за няколко часа е възможно до такава степен да се самосаботираме, но е факт. Във въздуха се размножават какви ли не бактерии. При затворени пространства, атмосферата е още по-благоприятна за развитието на вредни организми, които дишаме - ние и нашите близки.