Автор
Woman.bg

Грешките, които (често) допускаме, слагайки масата

До всички, които често се заемат с не лесната задача да слагат масата - правете я, но правилно. Посочвайки редовните грешки, които допускаме, подреждайки трапезата, ще се коригираме и ще бъде перфектни домакини!

Преди всичко, уверете се, че покривката е с правилен размер. Да, няма нищо по-неприятно от това да вдигаме покривката всеки път, когато ставаме и/или сядаме на маса. По етикет, тя не бива да пада повече от 10-15 см от ръба на масата. Това важи за официална вечеря. Що се отнася до по-обикновените сбирки, десет сантиметра са приемливи.

Друга груба грешка е поставянето на ароматни свещи на масата. Блясъкът на свещите е красив, но ароматът е в повече, тъй като той притъпява мириса на сервираната вечеря. Затова залагайте на бели модели без мирис, другите ги оставете в банята, където им е мястото.

Ето, идва време за сервиране! В желанието си всичко да бъде под ръка, гостите да се чувстват удобно, а ние да се наслаждаваме на тяхната компания без да ставаме постоянно, за да носим следващото блюдо, често претрупваме масата. Ефектът е обратен. Изведнъж, няма къде да си оставим вилицата...

Говорейки за прибори - вилиците се поставят отляво, а ножовете отдясно. А най-вдясно се позиционират лъжиците. Приборът за салата стои от външната лява страна на този, предназначен за основното, а десертната лъжичка седи между супената лъжица и ножа.

Други важни детайли при подредбата на приборите - чашите и кърпата за ръце. Те стоят от дясната страна на чинията, а тя може да е завита и поставена върху съда, но ако искате да е встрани - мястото й е отдясно. Чашата за вода е близо до центъра на чинията, докато тази за вино е от лявата й страна.

В случай, че очаквате високопоставени гости и искате да направите още по-добро впечатление, имайте предвид, че съдът и ножът за хляб се слагат от лявата страна на чинията, а десертната виличка е над нея. А сосиерата трябва да бъде до чашата вдясно.