Днес ви предлагаме няколко доста интересни интериорни решения, с които можете да зарадвате гостите си в новогодишната вечер.

1. Златно и бяло

Ако искате интериорът ви да е наистина празничен на Нова година, декорирайте го с поне малко злато.

Златното присъства умерено в интериорите в стил барок, ампира и арт-деко. В съвременна обстановка златните аксесоари, детайли и орнаменти също се вписват добре. Позлатените съдове за хранене със семпла форма пък ще бъдат чудесна украса за празничната трапеза. За фонов цвят можете да изберете произволен оттенък, но най-тържествено стои комбинацията от златно и бяло

Този интериор може да се нарече класически – бели стени, скулптурирани арки и корнизи, строго оформена камина, под от масивно дърво и изящен кристален полилей. Само столовете са с по-модерен дизайн.

Удобно е в трапезарията да имате допълнителна мебел – например малък шкаф. Можете да сложите върху него съдове и декоративни аксесоари, а вътре можете да държите резервни прибори за хранене.

Вместо чорапчета за подаръци, можете да използвате нещо по-масивно – ботуши. Оформени в подходящ цвят и декорирани с изкуствена кожа, те ще изглеждат свежо и приятно. Само внимавайте да не ги обуете вместо обувките си в новогодишната нощ.

Пламъците на свещите се отразяват игриво в позлатените повърхности на вазите и чашите. Снежнобелите салфетки са избродирани със златен конец. Идеалната трапеза за тържество!

Ако имате проблем със свещниците (не са подходящи по цвят или размер), използвайте чаши за чай. Плуващите във вода свещи горят доста дълго.

Ако имате останали чаши от стари сервизи за кафе, не бързайте да ги изхвърляте. Окачете ги на празничното дръвче – те ще са чудесно украшение. Освен това така ще спестите пари за семейния бюджет.

Опитът доказва, че не е нужно дори да купувате елха. Можете просто да си донесете от парка изсъхнал клон от дърво, да го сложите в красива ваза и да го украсите с кафени чаши, завързани със златни панделки… Красиво е, нали?

2. Червено и бяло

Червеният цвят е изключително активен, така че може бързо да умори не само стопаните на къщата, но и гостите. Затова трябва да се използва внимателно. Само една стена, боядисана в червено, червеното присъства и в аксесоарите – декоративни възглавници, покривки, играчки за елха. Междувременно за основен цвят се използва бялото. Но червено-белият интериор би изглеждал незавършено без още един традиционен за празника цвят – зелено. Зелените растения ще оживят празничната трапеза, а сервираните ястия могат да се украсят с елхови клонки.



При толкова контрастно оформена трапезария, най-добре ще е да не претрупвате масата със сложна украса. Бели керамични или порцеланови чинии, прозрачни чаши – едно семпло, но сполучливо решение.

Купата с плодове може да се украси с пухкави елхови клонки, няколко играчки и панделка. Така гарантирано ще предизвика празнично настроение!



Червеното е много интензивен цвят, затова за празнично настроение ще са достатъчни само няколко червени аксесоара. Например покривка и свещи.



Подаръците са подредени красиво под елхата. Някои от тях по католическа традиция могат да се сложат в чорапче.



Мебелите, направени от светло естествено дърво ще са най-подходящи за тази цветова гама.



Елхата е незаменим атрибут за новогодишното тържество. В краен случай обаче можете да я заместите с композиция от свещи, венец и играчки за елха.

3. Сняг и лед

Малко цветови комбинации могат да се сравнят по романтичност със съчетанието от бяло и светлосиньо. Впечатлението може да се засили с помощта на аксесоари в стил кънтри. В нашия случай калъфките за столовете са ушити от неизбелен лен и са украсени с цветен кант. В същия стил са декорирани и възглавниците. Играчките за елха също са подбрани внимателно – големи сребърни топки с ефирен бял рисунък.



Можете да украсите чиниите с играчка за елха по ваш избор – прозрачна топка или пък заснежена елхичка. Композицията ще се допълни чудесно с подходяща по цвят панделка.



Можете да разнообразите трапезата с помощта на чинии в еднакъв цвят, но с различен орнамент.



Още една идея за оригинално сервиране на приборите. Ножовете, вилиците и лъжиците са прибрани в специално ушити за целта калъфки, украсени с цветен кант. Допълнителна декорация е тънката бяла панделка.



Играчките за елха могат да бъдат с произволна форма и от различни материали. Важното е да не нарушават цветовата гама на интериора.

4. Червено, бяло и жълто

Идеалната цветова гама за зимните празници ще е червено-бялата. Тези цветове са традиционни за католическата Коледа. Бялото и червеното се комбинират добре с жълто – в този цвят при нас са боядисани стените на трапезарията.


За трапезата най-подходящи ще са прозрачните стъклени чаши и белите керамични чинии. Задължителни елементи са високите чаши за вино и шампанско, както и няколкото чинии с различен диаметър – например за предястието, основното ястие и десерта. Декоративни елементи на трапезата могат да са свещниците, салфетките с тематичен новогодишен рисунък и различните играчки за елха.



В основната чиния се поставя една по-малка, а отгоре – още по-малка. Отгоре украсете със сърце, обшито с дантела. Сгънатата на три червена ленена салфетка се декорира с елхичка от чели мъниста. При желание можете да добавите и други мотиви – бели мечки и т.н.



Няма празник без десерт! Обърнете внимание на сладкишите – те са подбрани така, че да съответстват на основните цветове на масата и затова служат като допълнителни елементи на декора.



Можете да разнообразите трапезата с помощта на играчки за елха. Стъклените топки и гирляндите ще стоят на масата не по-малко празнично, отколкото на елхата. И със сигурност ще ви подобрят настроението!

5. Черно и бяло

На някои това дизайнерско решение може да им се стори твърде смело. Черният цвят обаче вече отдавна е станал пълноценен елемент в палитрата на играчките за елха и останалите атрибути на новогодишното тържество. Освен това черното обикновено се комбинира с бяло, а тази комбинация е ненадмината по тържественост и театралност. Ако решите обаче да декорирате интериора си в черно-бялата гама, не прекалявайте с тъмния цвят. Черното трябва да се използва умерено, в нашия случай черни са стените и само няколко елемента от декора.



Топлината и уютът в този хол се дължат на внимателно подбраните предмети от интериора. Всички мебели са направени от светло дърво, същото важи и за паркета.



Въпреки необичайния интериор, подаръците са оставени на традиционното място под елхата. За да се запази цветовата гама, опаковани са в черно и бяло.



Идеалният вариант за подредба на масата в черно-бяло – прозрачно стъкло и бяла керамика. Те навяват асоциации за лед и сняг.



Някои от нас предпочитат изкуствените елхи и за това си има различни причини. В случая такава причина е цветовата гама на интериора. Черните играчки стоят най-добре на фона на бели елхови клонки.