Автор
Woman.bg

В какви случаи е задължително да посетим спешното по време на досега нормално протичаща бременност

Създаването и раждането на живот е една от най-големите магии в този свят. Брменността е физиологично състояние, но тя променя изцяло тялото на жената и е свързано с много нови и непознати за нея възприятия.

Има симптоми и състояния, които налагат да се осъществи спешна консултация с лекар. Има и такива, които също трябва да бъдат обсъдени, но в планов порядък. Как да ги различим?

Кървенето и болките са симптоми, които налагат бързо уточняване. В различните етапи от развитието на бременността те може да се дължат на разнородни причини. След полложителния тест за бременност от особена важност е бременносста да бъде установена ехографски като интраутеринна (вътрематочна). В противен случай тези симптоми може да са признак на извънматочна бременност. При установена вече бременност може да се дължат на заплашващ аборт. Понякога обаче появата им може изобщо да не е свързана с бременността - например при наличие на полип, „раничка“, кървяща при допир и др. С напредването на бременността и навлизането ѝ във втория триместър, появата на кървене може да е свързано с по-ниско прикрепване на плацентата. Това кървене обикновено не е съпроводено с болки. То възниква в покой, дори когато жената спи. Болките ниско в корема са израз на маточните контракции. При по-напреднала бременност се усеща и „стягането“ на матката. Появата на силна болка, съпроводена с генитално кървене може да е признак на отлепване на плацентата. Болките в корема също могат да не са свързани с бременността, а да произхождат от съседните органи, които са в непосредствена близост с нарастващата матака-черва, стомах, пикочен мехур. Особено силни са болките в поясната област и ниско в корема при бъбречна колика. Към края на бременноста появата на оскъдно (розово или кафеникаво) кървене може да се дължи на отпадането на слузестата „запушалка“ и да е признак на започващо скъсяване и разширение на маточната шийка, т.е. признак на започващо раждане. От всичко казано до тук става ясно, че кървенето и болката са симптоми, които могат да се дължат на различни причини, за изясняванете на които трябва спешно да потърсите помощта на специалист.

Главоболието е често срещано оплакване по време на бременността. Задължително е редовното проследяване на кръвното налягане. Ако главоболието е съпроводено със зрителни смущения - световъртеж, двойно виждане, гадене, болки в епигастриума, при наличие на отоци по долни и горни крайници, консултацията със специалист е задължителна!

Вагиналното течение е друг често срещан симптом. Количеството на влагалищното съдържимо в хода на бременността нормално се увеличава. Появата обаче на сърбеж, парене и неприятна миризма може да са признаци на инфекция и налагат вземането на проба за микробиологично изследване, в планов порядък. С напредването на бременността, внезапната поява на обилно воднисто течение налага изключването на изтичане на околоплодна течност. Съществуват специфични тестове, които с голяма сигурност могат да потвърдят или да отхвърлят това съмнение. Това налага да се осъществи спешна консултация със специалист.

Гаденето и повръщането са често срещани оплаквания особено в ранните срокове на бременността. Те са свързани с нивата на ЧХГ и обикновено изчезват след 12 г.с.Не се отразяват неблагоприяно на развитието на бебето, дори да са свързани със загуба на тегло от страна на майката. Продължителното, многократно (повече от 10 пъти дневно) повръщане обаче води до изтощение и налага хоспитализация, за да се избегне ексцесивно обезводняване. В някои случаи болките в стомаха, гаденето и повръщането може да не са свързани с бременността, а да са признак на обострянето на друго заболяване (хроничен гастрит, колит и др.). Ето защо при поява на повръщане, неповлияващо се от обичайни средства и диета, особено при невъзможност за прием на течности и вода, трябва да се осъществи консултация със специалист.

Често бременните жени имат чувство за „недостиг на въздух“, особено в по-напреднала бременност. Ако симптомите не отзвучават при промяна в положението на тялото или увеличаване притока на чист въздух, добре е да се потърси консултация със съответен специалист.

При поява на фебрилитет над 37,8, неповлияващ се от антипиретик, е добре да се установи причината и да се започне своевременно лечние. Ако бременната е била в контакт с инфекциозно болни, се търси консултация със съответен специалист - например инфекционист.

Не бива да се забравя, че все пак бременността е физиологично състояние и бременната жена е обикновен човек в необикновено положение. При поява на оплаквания от страна на други органи и системи, е необходимо своевременно да се търсят консултации със съответните специалисти - УНГ, пулмолог, нефролог и др.