Автор
Woman.bg

Първите 24 часа след раждането - какво се случва с бебето

Когато се роди едно здраво бебе, първите 24 часа от неговия живот са много важни. Това е периодът, в който се адаптират всички органи и системи на бебето към външните условия. То идва от най-хуавата възможна среда - утробатата на неговата майка, и преминава в една доста по-асгресивна, към която трябва да се адаптира. Затова и ролята на неонатолога от мига на раждането и през първите няколко часа е толкова важна. Бебето трябва да получи топлина, комфорт, тишина и бърз контакт с майката. То трябва да усети майчината прегръдка, думи, миризма - то познава майка си от утробата и веднага се успокоява, когато я усеща. Това трябва да са първите часове на здравото дете.

Също много важно е бебето да бъде закърмено. Това е условие за успешно хранене и кърмене. Вече всички знаем, че в първите месеци за бебето няма по-добра храна от майчината кърма и най-вече, кърмата на собствената майка, защото тя е пълна с хранителни вещества и защитни фактори, необходими точно за нейното бебе. Затова особено в първите часове, когато майката има само коластра и трябва да се стимулира секрецията на майчината кърма, сукателният рефлекс на бебето, неговото стимулиране с помощта на неонатологичните екипи, е от изключително значение.

“Винаги казвам на майките, че за децата им няма да има по-ценна храна в живота им от кърмата им - толкова балансирана, толкова пълноценна в малко количество, достатъчна да осигури всичко най-добро за детето. Затова е толкова важно точно тези първи капки коластра да попаднат в децата им. Това им осигурява много добра защита”, казва доктор Масларска.

В първите часове влиза и това детето да запази някои от свойствата, които неговата кожа има в утробата. Всички бебета там са покрити с един слой мазнина, който има много защитни фактори - антибактериални, антивирусни. Затова и в първите 24 часа неонатологът не къпе бебето. Така то запазва защитния си слой, който го пази от средата и му помага да се адаптира. В комбинация с майчината кърма, то е предпазено.

Цялото интервю с доктор Масларска, неонатолог в Аджибадем Сити Клиник болница Токуда, можете да видите тук или да чуете в Soundcloud:

Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате други въпроси, свързани със забременявато, бременността, кърменето и отглеждането на детето, не се колебайте да ни пишете на missionbaby@woman.bg