Автор
Woman.bg

Късно ли е: На каква възраст е най-добре да станеш майка?

По данни на Евростат възрастта на „младите майки“ се е увеличила през последните 20 години. Само половината от жените в ЕС раждат за пръв път на под 29 години. 40.6 % от дамите предпочитат да се сдобият с дете на под 39. Средната възраст на младата майка е 28 години. Медицината е удължила човешкия живот и е подобрила качеството му, но доколко можем да разчитаме на нея за репродуктивните си функции?

От научна гледна точка aкушер-гинеколозите и учените все така са на мнение, че колкото е по-млада жената, толкова по-вероятно е тя да роди здраво дете и да понесе добре раждането. По време на бременността тялото се подлага на изпитание. Колкото е по-млада родилката, толкова по-бързо ще се възстанови от раждането. Учени от университета „Еразъм Ротърдамски“ в продължение на 30 години са анализирали данните за бременността и раждането на 58 хиляди жени.

В резултат са получили тъй наречения „калкулатор на фертилността“ – таблица, показваща кога е най-добре да роди една жена за пръв път, ако иска да има две или три деца. Дик Хабема, един от учените в проекта, споделя, че колегите му са определели резултатите като неточни заради продължителното време, през което са събирани данните. Но идеята била не само да се състави „калкулатор на фертилността“, но и да се получи информация за поколенията с други ценности и познания за контрацептивите. Според изчисленията на учените, колкото повече деца иска да има една жена, толкова по-рано трябва да стане майка. Ако си мечтае за семейство с три деца, първото раждане трябва да е на 23 години. Ако иска две деца – добре е да роди на 27. Ако обаче иска само едно дете, може да го роди и на много по-напреднала възраст. Пък ако изобщо не иска да има деца… изборът си е неин.

През XIX век над половината от родилките са били на възраст под 20 години. Най-често на 13-16. Неомъжените 19-годишни момичета се смятали за „застаряващи“, 20-годишните за закъснели, а 25-годишните за обречени стари моми. Девойките ставали майки почти веднага, щом били „физически готови“ за това – още от 13-годишна възраст. През XIX век момичетата обикновено се омъжвали на 16-20 години и продължавали да раждат на всеки две години, докато изобщо били способни да забременеят и износят плода. Можели да родят 15 деца, от които не всички оцелявали.

Трябва обаче да отбележим и факта, че преди на жените им е било крайно трудно да се издържат сами и че не е имало контрацептиви. Това обяснява защо са раждали толкова рано. Днес положението е съвсем различно. Жените са напълно способни да се издържат сами и да взимат важни решения – включително и решението дали да имат деца и кога. Освен това, според съвременните психиатри, е много важно децата да се гледат и възпитават правилно, а за тази цел родителите трябва да са си стъпили здраво на краката си и да са сигурни, че могат да поемат отговорността за малките си наследници.

Надяваме се, че сме ви били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременноста, раждането, кърменето и отглеждането на детето, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg