Автор
Woman.bg

10 храни безспорно полезни за паметта на децата

Ако децата срещат трудности в учението, проблемът може съвсем да не е в техните интелектуални способности, а в недостатъчното или неправилното хранене.

Мозъкът на растящия човек изисква много храна – най-вече такава, която му осигурява достатъчно енергия и балансирано количество вещества.

По-долу ви предлагаме списък от 10 продукта, които според много изследвания влияят благоприятно на работата на главния мозък, особено за растящия организъм:

1. Сьомга
Тази риба съдържа омега-3 мастни киселини, които подобряват когнитивните функции на мозъка.

2. Яйца
Жълтъкът съдържа холин – елемент, който подобрява паметта.

3. Фъстъчено масло
Фъстъците са богати на витамин Е - антиоксидант, който защитава мембраните на нервните клетки.

4. Пълнозърнести храни
Те съдържат глюкоза, целулоза (която регулира постъпването на глюкозата в кръвта), както и витамини от група В, осигуряващи нормалното функциониране на нервната система.

5. Овес
Овесените ядки са най-добрата закуска за детето, защото съдържат балансирани количества от витамини Е, В, калий и цинк. Те помагат да се изяви интелектуалният потенциал.

6. Малини, къпини, боровинки и т.н.
Този тип плодове съдържат антиоксиданти. Ягодите и боровинките подобряват паметта, а малините и къпините са богати на омега-3 мастни киселини.

7. Бобови растения
Фасулът, лещата и грахът съдържат протеини и т.нар. сложни въглехидрати, които повишават нивото на захарта в кръвта. Освен това те са богати на целулоза, витамини и минерали.

8. Зеленчуци
Домати, броколи, патладжан, тиква, пипер, царевица – всички те съдържат голямо количество антиоксиданти, които помагат на увредените клетки да се възстановят.

9. Мляко
Млякото и млечните продукти са богати на протеини и витамини от група В – важен компонент за растежа и развитието на мозъчната тъкан.

10. Постно говеждо месо
То е добър източник на желязо и цинк, които помагат за подобряването на когнитивните функции. Най-добре е това месо да се употребява с храни, богати на витамин С (домати, червени чушки, ягоди, портокали), защото така се подобрява усвояването на желязото в организма.