Ще си позволим да перифразираме заглавието на един хит от близкото минало: Ууупс, не го прави повече!

Точно това си казахме, когато проучихме най-големите катастрофи на звездите по отношение на визията им.

Оказа се, че модните прегрешения, които често критикуваме, са дреболия в сравнение с травмите, които популярните дами причиняват на лицата и косите си.

Оранжев тен, провиснала и мазна коса, тъмно очертани устни - каквото и да ви хрумне, ТЕ вече са го правили... по няколко пъти.

Преди да преминем към доказателствения материал, подбран най-вече сред последните 10 години, ще подчертаем, че умишлено сме пропусали някои лица.

Кралят на попа Майкъл Джексън оставихме да почива в мир, Мадона и Шер решихме да подминем поради преклонната им възраст на сцената, която предполага поне 127 грешки за всяка.

На Кати Прайс, която, и като Джордан, и сега, продължава да ни кара да извръщаме глава почти всеки ден, май ще трябва да посветим отделен материал...

Не сме включили и новите попълнения - Кели Озбърн, която май е недоразумение по рождение, Линдзи Лоън, която и без това не може да открие правилната визия, Риана, която в смелостта си стъпва и встрани.

Лейди ГаГа също заслужава специално внимание и задълбочен анализ, тъй че ще я оставим за по-нататък.

И така, останаха класическите представителки в жанра „Катастрофална визия". Не сме ги класирали по значимост, просто са топ Звезден ужас.

Първа ни кресна в лицето не коя да е, а самата Бритни Спиърс. Блондинката, която за няколко години стигна до върха, сгромоляса се тежко, а сега се опитва да се изправи отново, има много антикрасиви заслуги.

В един от най-тежките си периоди на депресия обаче Брит обръсна косата си. И след това, през почти цялата 2007-ма, тя се разхождаше ту с клоунски перуки, ту с несръчно поставени екстеншъни.

Сега, с чиста съвест, бихме нарекли този отрязък време „Годината на Плашилото". Много се радваме, че свърши.

Малко по-назад във времето, през 1999 година, хубавата жена Джулия Робъртс втрещи цивилизования свят.

На световната премиера на „Нотинг Хил" ослепителната актриса шокира дори най-верните си почитатели, показвайки на червения килим... таралежи.

Не, не става дума за екзотични домашни любимци. Когато Джулия вдигна ръка, стана ясно, че не е обезкосмявала подмишниците си минимум месец.

А последвалата вълна от иронични подмятания беше наистина опустошителна.

Днешната модна икона Виктория Бекъм смело определя тенденции, включително за косата. Но някои още помнят нелепата кърпа с метловидни фалшиви кичури, прикрепени към нея, с която се подвизаваше Пош Спайс.

Едва ли Вики пази снимки от този период на сцената, изглеждат ни доста травмиращо. Особено като добавим и недискретния пиърсинг на долната устна във формата на огромна халка...

Кристина Агилера сме виждали всякак - като секси изкусителка, като загадъчна лейди, но и да прилича на същинска жертва на банда стилисти, недоволни от заплащането за труда си.

Най-потресаващатата й визия обаче беляза 2003-а заради оранжевия грим, нанесен неравномерно по лицето вместо автобронзант, несръчно изписаните вежди и зле боядисаната в черно (бррррр) коса.

Следваща мацка с афинитет към катастрофално прекрачване на естетическите граници е Памела Андерсън. Голяма изненада, нали?

Абсолютната емблема на 90-те от сексапилна гледна точка твърде често взима решения за външния си вид, които са далеч от красотата и женствеността.

Особено напоследък Пами е все по-дръзка по отношение на изцепките, обаче някои още не могат да преглътнат тъмния молив, дебело очертал светлите й устни.

Вярно, че това беше през 1999-а и беше актуално, но дори тогава някои успяваха да интерпретират тенденциите по красив начин. Някои казахме, не и русата фурия.

Използваме Ейми Уайнхаус, заедно с Бритни, като символ на едно цяло поколение, което не се страхува да прави огромни скокове встрани от стандартните естетически норми.

Ейми ни е симпатична не само с уникалния си глас, но и заради смелостта си да изкрещи в лицето на целия свят, че не й пука какво мисли обществото за нея.

Зависимостите й към различни стимуланти и афинитета към дебелата очна линия обаче не можем да подминем ей така.

Доста често сме виждали неравно очертани горни клепачи, разкривени линии и какво ли още не. Като добавим и нечистата коса, оформена в стил „къщичка за птици", госпожица Уайнхаус печели почетно място сред най-грубите грешки по отношение на визията си.

Розовата коса на Лили Алън може би е идеална за католическия празник на Вси светии, но не и за реалния живот.

През миналата година обаче Лили съвсем непоколебимо оцвети гриввата си в яркия цвят. Резултатът беше потресаващ и некрасив, а косата на лудата британка изглеждаше като некачествена перука на клоун.