Експерти установиха, че лицата на майки и техните дъщери се сбръчкват и стареят по един и същи начин, съобщи БТА, цитирайки в. "Дейли телеграф".

След като сканирали лицата на майки и техните дъщери, експертите заключили, че кожата и меките тъкани най-вече около очите стареят и губят еластичността си по един и същи начин. Сходството било по-видимо, когато дъщерите станали на около 35-годишна възраст.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американското дружество по пластична хирургия в Сиатъл.

Д-р Матю Камп и колегите му от университетския медицински център Лома Линда в Калифорния заявиха, че досега изследванията на стареенето на лицето бяха субективни и свързани най-вече с наблюдения.

Новото изследване за пръв път показва по научен път, че майката разкрива как дъщеря й ще остарее. То обхванало 10 двойки майка-дъщеря, които изглеждат по сходен начин. Като използвали триизмерно компютърно моделиране, изследователите открили увисване на кожата и специфична загуба на обем около вътрешните ъгли на очите и долните клепачи на майките. Била установена значима атрофия около слъзните канали и долните клепачи. Меките тъкани около очите също били загубили еластичността си. Торбичките под очите се дължат на загуба на еластичността на кожата и отпускане на мускулите с възрастта. Отстраняването на торбичките под очите и корекцията на клепачите са сред най-честите козметични хирургически процедури във Великобритания заедно с коригирането на бюста.