От доста време насам за закуската ни се грижат ядките.

Най-често ги предпочитаме в суров вид, а като разновидност - кашу, бадеми, лешници, орехи, макадамия, бразилски орех и стафиди.

Решихме да опресним знанията си за качествата, които притежават те и, разбира се, да ги споделим с вас.

Ядките могат да бъдат заместител на месото

Заради голямото количество протеин, което има в тях. Освен това те не съдържат холестерол, богати са на желязо и витамин В, които пък са отговорни за красивите ни коса и кожа.

Имат засищат ефект

Това ги прави изключително подходящи за балансираната диета, но при условие, че се приемат като заместител на някое от основните ястия за деня.

Не ги яжте като гарнитура или десерт - добре известно е, че ядките са и доста калорични. Шепа ядки осигуряват необходимата енергия на тялото за дълго време.

Консумацията им намалява риска от диабет тип 2

Това е най-разпространеният тип диабет. Най-добър ефект в случая имат фъстъците, заради ниския им гликемичен индекс (нивото на глюкозата в кръвта и в организма).

Гликемичният индекс определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна.

Трябва обаче да се внимава с фъстъците, защото те могат да доведат до алергични реакции.

Ядките са подходящи за бременни жени и кърмачки

Изследванията със сигурност показват, че приемът на ядки по време на бременност не е вреден, а дори препоръчителен.

Експертите препоръчват да се хапват по 50 гр. сурови ядки седмично, при това от т.нар. благородни ядки - кашу, лешник и бадем. Те осигуряват на майката и бебето минерали и витамини.

Най-полезните ядки за бременните и кърмещи жени са бадемите и кашуто. Те имат високо съдържание на магнезий (над 80% от препоръчаната дневна доза), който е важен за развитието на скелета на плода.

Съхранение на ядките

Те трябва да се държат на сухо и хладно място, без достъп на слънчева светлина.

От влагата и топлината се образуват вредните за организма афлатоксини, които могат да имат дори канцерогенен ефект.

Накои марки производители започнаха да пакетират ядките в подходящи "непроницаеми" опаковки, а в по-големите супермаркети се продават на грамаж, директно от контейнерче с ядки.

След като веднъж сте ги отворили и са имали досег с въздух и светлина, най-добре ги съхранявайте в тъмен шкаф, хладилник или фризер.