Автор
Woman.bg

Лукова маска - любимото лакомство на косата

Едва ли харесвате лука така, както го обича ваша коса?

Под лук разбираме обелки, приготовления за готвене и най-главното - миризма. Всъщност, спасението от нея е лесно, дори в случая, който ви предлагаме тук.

Изпробвайте върху себе си вълшебното свойство на лука и ще останете много приятно изненадани. За полезните му свойства може да се пише безкрайно, затова ще се ограничим в два абзаца.

В лука има много витамини и минерали, които не само влияят благотворно на организма на човека, но също така оказват положително въздействие във вид на маска за коса.

Всичко необходимо за здравето на косата го има в сока на кромид лука. Благодарение на витаминния комплекс (С, В1,В2,В6,Е, РР1) и комплекса от минерали (калций, калий, фосфор, желязо, мед, цинк, кобалт, йод и др.), маските за коса, съдържащи лук, са едни от най-полезните и ефективни. Дори най-безжизнените или изгорени от боядисването коси ще бъдат спасени след използването им.

Положителни ефекти от използването на лукови маски са стимулирането на растежа на косата, намаляването на косопада, дълбоко подхранване, премахване на пърхота и придаване на искрящ блясък на косъма.

Ето и 4-те основни, изпитани и препоръчителни рецепти за лукови маски:

За засилване на растежа и ефективно премахване на пърхота:

2-3 суп. лъжици сок от лук се втрива в корените на косата. Главата се завива с кърпа и след час се измива с вода и сапун или шампоан.

За укрепване на косата:

Настъргва се голяма глава лук и се смесва с чаена лъжичка мед. Втрива се в корените на косата. Държи се 40 мн. и се измива с топла вода без сапун.

- При косопад: кашичка от перата на лука се нанася на главата преди миене. Създайте парников ефект (покрийте с полиетилен и мека тъкан). След час измийте с гореща вода. Ако косата е мазна, добавете в кашичката малко спирт, за да засилите действието на компреса.

За боядисване на косата в златист цвят, укрепване и премахване на пърхота:

Шепа обелки от лук се заливат с чаша вряла вода, кипва се или кисне 15-20 мин., охлажда се и се прецежда. Изплаква се косата след всяко измиване или ежедневно се втрива в корените.

За боядисване на косата в златисто-кестеняв цвят:

Половин чаша обелки от лук се заливат с чаша кипяща вода и се вари 20 мин. Прецеждат се и се добавят 2 чаени лъжички глицерин. Втривайте ежедневно в продължение на 2-3 седмици, докато не се появи нужният оттенък.

А ето и как да се преборите с останалата лека, но все пак характерна лукова миризма.

Половин литър вода се смесва с половин литър ябълков сок. След измиването на луковата маска, поръсвате косата със сместа. След 3 минути измивате с шампоан.

В самата лукова маска можете да добавите ароматично масло или лимонов сок.

Източник: viewsofia