Автор
Woman.bg

Гледането на телевизия късно вечер води до депресия при децата

Децата, които гледат телевизия късно вечер в леглото си, е по-вероятно да развият депресия, предупреждават учените, съобщи БГНЕС.

Те установили, че прекаляването с изкуственото осветление вечер може да промени настроението и да предизвика симптоми на депресия като липса на енергия и ентусиазъм.

Учените от университета в Охайо смятат, че връзката може да обясни защо нивата на депресия нарастват с увеличаването на светлината от електрическите лампи. Синята светлина от телевизионните екрани може да бъде особено вредна.

Психолозите установили, че мишки, които се намирали в осветена 24 часа стая в денонощието, проявявали повече симптоми на депресия от други мишки, поставени при нормален цикъл светлина-тъмнина.

Резултатите показват, че трябва да се обърне повече внимание върху това как изкуствената светлина се отразява на емоционалното здраве на хората, съобщи един от авторите на изследването проф. Ранди Нелсън, специалист по неврология и психология.

"Увеличаването на процента на хората, страдащи от депресивни разстройства, отговаря на увеличаващото се използване на светлина през нощта в съвременното общество", счита той.