Нека уточним набързо какво точно представлява ботокс.

Това е нервно-паралитично вещество (съдържащо отровния невротоксин ботулинум А), което при инжектиране временно парализира някои лицеви мускули, прави невъзможно съкращаването им за известен период от време и така възпрепятства образуването на нови и задълбочаването на вече съществуващите бръчки.

Особено успешно се оказва приложението му за изглаждане на бръчките между веждите, около очите (т. нар. пачи крак), около устните.

Освен това, ботокс се използва и за контролиране на нежеланото изпотяване по лицето и най-вече по челото, както и под мишниците, дланите и стъпалата.

Най-често ботокс се използва при пациенти над 30-годишта възраст.

Процедурата не е болезнена и трае около 5 до 10 минути. Средното време за възстановяване след инжектирането с ботокс е 24 - 48 часа, а резултатите се проявяват след 2 до 5 дни.

Ако използвате ботокс за първи път, действието му ще продължи около 6 месеца, а след всяко следващо третиране времетраенето му се удължава.

А сега да поговорим и за фактите, свързани с ботокс, които може би някои от вас не знаят, а трябва.

Може да прогони хронични болки

В Австралия например, използват ботокс и като средство за третиране на силни и продължителни спазми, както и на хронични болки в таза.

Чрез инжектирането му в мускулите около таза болката се овладява, а действието продължава между 3 до 6 месеца.

Намалява стискането на зъбите и скърцането с тях, по време на сън

Темпоромандибуларната става свързва долната челюст с черепа и с нейна помощ се извършват говоренето, дъвченето и преглъщането.

Когато се пренатовари от системно скърцане със зъби, може да причина доста неприятно напрежение и болка в цялата глава.

Чрез инжектиране на ботокс скърцането и стискането на зъбите може да бъде елиминирано. Това се случва заради парализацията на мускулите, която позволява движението им, но с умерена активност.

Можете да се радвате на страхотни крака

Оформени и релефни прасци - това е ефектът от инжектирането на ботокс в мускула на прасеца.

Когато мускулът е парализиран, с времето започва да атрофира и се смалява в много по-изразена форма, придавайки на крака по-изящен вид.

С ботокс можете да промените формата на лицето си

Процедурата е много популярна сред хора, които искат овална брадичка и по-меки форми на лицето.

Освен това, се използва и при лицеви деформации, за постигане на по-хармонични черти.

Инжектира се на места, които дори не можете да си представите

В аналните мускули, например. До този тип процедура прибягват хора, страдащи от перианална фистула (възпаление на аналните жлези), предизвикваща болки и обилна секреция.

Благодарение на ботокс, мускулите „отзад" се отпускат и не причиняват излишно напрежение и болка. Всъщност, ботокс спомага за успешното протичане на лечението.

За по-красива шия

Кожата върху шията се отпуска с годините и става един от основните белези на старостта.

Все по-често дамите прибягват до процедурата, известна под името „Нефертити лифтинг", в която ботокс се инжектира в мускулите на долната челюст.