Нова диетична мания заля най-големия мегаполис в света.

Виновник за случващото се в Ню Йорк е един от най-популярните американски ескперти по хранене, д-р Иан К. Смит, който наскоро пусна в продажба книгата си "The Fat Smash Diet".

Въпросното четиво оглави класацията за бестселъри на "Ню Йорк Таймс" и стана наръчник по хранене на Тайра Бенкс (която горещо го препоръчва на всички млади модели от шоуто си "America's Next Top Model"), както и на актрисата Упи Голдбърг.

Тайната на д-р Смит се нарича "The 4 Day Diet" и обещава на всички жени сваляне на поне 2 килограма в рамките на четиридневен диетичен режим:

"Моят план, включващ здравословни храни в нормални количества, би трябвало да ви лиши от най-малко 2 килограма за четири дни".

А ако искате да продължите с диетата и да свалите повече килограми, Смит е изготвил и още няколко диетични фази, отново с продължителност 4 дни.

Като казваме повече свалени килограми, имаме предвид минус 6 килограма на месец.

Ключът към този ефект се крие в разнообразието на храни, които докторът препоръчва:

"Първата причина, поради която хората се провалят, когато са на диета, е, че бързо се отегчават да ядат едно и също нещо.

Открих, че повечето хора могат да се придържат към еднообразен хранителен режим не повече от четири дни, преди ентусиазмът им съвсем да изчезне".

Друг важен момент от режима на четиридневното чудо е стимулирането на метаболизма чрез редовна смяна на храните. По този начин тялото не привиква към даден вид храна, а непрекъснато трябва да полага усилия да преработва разнообразните вещества, които приема.

По този начин се изгарят почти двойно повече калории.

Като завършек д-р Смит разработва и протеинова фаза, която да предизвика метаболизма да работи още по-усърдно:

"Понеже протеинът е сравнително труден за усвояване, тялото ви ще работи повече от обикновено, а килцата ще се топят".

Друго предимство на фазовата диета е, че можете да я спазвате колкото дни искате, като на всеки четири дни имате право на два разтоварващи, в които да си хапвате каквото пожелаете.

Но, с уговорката, че менюто ви ще е съобразено с храните, посочени във всичките 5 фази на диетата, а няма да правите излишни своеволия.

С две думи - можете да си избирате какво да похапвате от списъка с храни, който добрият доктор Смит ви е изготвил.

Ето и Първата фаза. Началото!

В продължение на четири дни имате право да се храните само с по-долу изброените продукти, като можете да комбинирате някои от тях или да ги хапвате поотделно.

Количеството на всяка храна е съобразено с максималното за деня. Яжте предимно през първата половина от деня. Вечерята ви трябва да е много лека и не по-късно от 18 часа.

2 ч.ч. кафе или зелен чай
2 рохки яйца или 1 малка купичка нискомаслено кисело мляко
3 порции плодове през целия ден /една порция може да включва 1 ябълка, 1 круша, банан или пък 1/2 ч.ч. дребни плодове/
3 малки зелени салати с дресинг от малко зехтин и лимон
1 к.ч. сварен кафяв ориз
2 к.ч. зелени зеленчуци /сурови или на пара; салата, краставица, броколи, грах, фасул, бамя и пр./
1 ч.ч. фреш