Половият акт при нас, жените, преминава през 3 фази:

Фаза на възбуждане (много по-дълга при жената, отколкото при мъжа) - Обуславя се от проявена взаимна близост, изпълнена с много нежност и внимание, съпроводена от силно овлажняване на влагалището (при по-младите жени то е по-оскъдно и се засилва във възрастта между 30 и 40 г.)

Едновременно с това настъпва набъбване на клитора, както и постепенно разширение на вътрешните две трети от влагалището с повдигане на шийката на матката.

През време на фазата на възбуждането настъпва набъбване на зърната на гърдите.

В края й се получава прогресиращо кръвонапълване на външната трета на влагалището, вoдeщо до стесняване на влагалищния вход.

Фаза на нервно-мускулно разтоварване Женският оргазъм не идва едновременно с мъжкия, а настъпва често след него. Реакциите на оргазъм при жената са значително по-разнообразни, отколкото тези при мъжа. Някои жени изпитват няколко оргазма без забележим междинен рефрактерен период.

Женският оргазъм се проявява физиологично с настъпването на неколкократни контракции на влагалищната мускулатура (четири до осем контракции). Те често се придружават от контракции на външния мускулен пръстен на правото черво, контракции на матката, ускорено дишане, сърцебиене и повишаване на кръвното налягане. След 1-2 минути клиторът възвръщa нормалното си състояние.

Важна роля за пълноценното изживяване на оргазма играят: семейното щастие, взаимната любов, възрастта, продължителността на брачния живот, способността за изява на нежност.

Жени, които получават няколко оргазма през време на половия акт, не трябва да смятат това явление за нередно. Но едновременно с това неколкократното получаване на оргазмено изживяване по време на полов акт се cpeщa сравнително по-рядко и не е задължително за всички жени за всеки полов акт.

Фаза на успокоение. Тя завършва с отпускане, с добро настроение и желание за сън.