Ако учените продължават с досегашното си темпо да правят полезни открития, то скоро може би ще захвърлим болкоуспокояващите напълно.

Последното изследване в тази насока не включва хора, а плъхове, но специалистите са убедени, че могат да използват резултатите и върху себеподобни.

В Университета в Чикаго са доказали, че когато гризачите хапват или пият с удоволствие, усещането за болка значително се забавя.

Изглежда съвсем обикновените на пръв поглед занимания отвличат вниманието им и притъпяват неприятното чувство.

В експеримента на плъховете давали шоколад, подсладена или чиста вода, докато загрявали подовете на клетките им с малки крушки.

Животинките реагирали на повишената температура, повдигайки лапички от пода. Наличието на храна или вода пред тях обаче значително забавяло тази реакция, при това по еднакъв начин.

Предишни изследвания по темата сочат, че само захарни питиета и храни облекчават болката, но изглежда това скоро ще бъде опровергано.

Еспертите са доволни, че намалената чувствителност към негативни дразнители не зависела от калориите и наличието на въглехидрати в напитките и храните.

Те повторили същото нещо, използвайки горчива течност. Тя не се харесала на гризачите и те реагирали на болка така, както и когато пред тях нямало нищо.

Учените са сигурни, че същата стратегия ще действа и при хората.

Най-хубавото според тях е, че не е необходимо да се използват храни и напитки, богати на захар, които биха имали негативно влияние върху здравето след прекомерна употреба.