Загубили сте желанието си за секс? Или поне не е на онова ниво, което сте свикнали? Или забелязвате такъв проблем у своята половинка? Различни физиологични и психологически фактори може да са повлияли на либидото ви...

Стресът
Може би животът ви е наложил да правите твърде много неща под сериозен стрес – в работата, проблем с парите, грижи за някого в семейството ви... Много хора не умеят да се справят с такова напрежение. Или се научете да го правите – има различни техники, или потърсете съвет от специалист.

Проблеми във връзката
Неразрешени противоречия във връзката с партньора са сред най-честите причини за проблеми със секса. При жените емоционалната близост е от особено значение за сексуалното желание. Неубедителните аргументи, неумението да разговаряте, липсата на доверие и други са бариери пред интимността и отдалечават желанието за секс.

Алкохолът
Едно или две питиета не винаги повдигат настроението. По правило алкохолът намалява, а не увеличава сексуалното желание. И дори това влияние да не е пряко, често партньорът няма желание за близост именно защото сте пил(а). А и питието често изостря усещането за умора, т.е. намалява желанието за интимна близост.

Недоспиването
Ако сексуалното ви желание куца или съвсем си е отишло, може би си лягате твърде късно или ставате прекалено рано. Или пък страдате от безсъние или слийп апнеа. Независимо какво е точно, то със сигурност влияе на желанието за секс. Недоспиването води до умора. Тя пък намалява сексуалното желание.

Имате малко дете
Само по себе си това не е причина за липса на сексуално желание. Но липсата на време, разбира се, е. Ако можете да си го позволите, вземайте си гледачка, поне за няколко часа. Или се опитайте да се “вместите” във времето, когато детето спи.

Лекарства
Някои медикаменти имат връзка с пониженото либидо. Например антидепресантите, лекарствата против високо кръвно, антихистаминовите (против алергия) препарати. Също така лекарствата при химиотерапия, тези срещу СПИН, според някои изследвания и контрацептивите. Ако подозирате такава зависимост, консултирайте се с лекаря си.

Тялото ви
Ако не се харесвате, това вероятно ще намали и желанието ви за секс. Например, ако смятате, че имате излишни килограми (дори да не е така!), либидото ви със сигурност ще пострада. Ако пък усетите такива признаци у партньора си, опитайте да го убедите, че не е така или го стимулирайте да вземе мерки и да отслабне. И в двата случая подкрепата ще “отключи” желанието.

Затлъстяването
Значителното наднормено тегло е физиологична пречка за нормалното сексуално желание. Какъв точно е механизмът за това все още не е изяснено, но статистиката е категорична – с увеличаването на килограмите желанието за секс намалява.

Еректилна дисфункция
Тя е специфична форма на понижаване на либидото (медицинския термин за пониженото сексуално желание). Мъжете, страдащи от ЕД, изпитват опасения, че няма да се справят добре в леглото, а това допълнително потиска желанието им за секс.

Ниският тестостерон
Тестостеронът е определящ за сексуалното желание. С годините, нивото на този хормон при мъжете намалява, но много бавно. Не всички мъже в такава ситуация губят желанието си за секс, но при мнозина това е факт. Тестостеронът има отношение и към женското либидо, но хормоналният баланс на жените е далеч по-сложен и се влияе от много фактори. Не е изяснено дали терапията с тестостерон дава при жените положителния резултат, който има при мъжете.

Депресията
Изглежда като порочен кръг – антидепресантите намаляват сексуалното желание, а отгоре на това така действа и депресията. Но е истина – ако желанието ви за секс е намаляло или напълно отсъства, депресията е една от възможните причини. Заболяването е сериозно, но напълно лечимо.

Менопаузата
Почти половината жени страдат от намалено сексуално желание по време на менопауза, макар от друга страна да осъзнават, че запазването му е важно за начина им на живот. Съпътстващи менопаузата състояния, като сухота във влагалището и болка по време на секс, намаляват комфорта. С напредване на възрастта жените следва да вземат предвид и други фактори, като умението да комуникират с партньора, да контролират теглото си в приемливи (за самите тях) норми, да се консултират за лекарствата, които приемат.

Липсата на интимност
Сексът без интимност всъщност е истински убиец на секса. Интимността не е просто ключова дума. Ако сексуалният ви живот не е на ниво, което ви задоволява, опитайте да общувате повече с партньора си (извън секса). Научете се да изразявате желанията и емоциите си извън секса. С нарастването на близостта ще се увеличи и желанието за секс.

Източник: tiabg.com