Автор
Ева Лъчезарова

На колко години всъщност е тялото ти? 3

Днес сме подготвили последната част от поредицата „На колко години всъщност е тялото ти?", в която ще говорим за възрастта на червата, ноктите, червените кръвни телца и косата.

Черва: 2-3 дни

Червата ни са покрити с клетки, които се възобновяват страшно бързо, на 2-3 дни, тъй като са изложени непрекъснато на влиянието на силни вещества, като например на стомашната киселина, която разгражда храната.

Останалата част от червата е защитена от слуз, която също не може да издържа дълго на влиянието на стомашната киселина, така че и нейните клетки се регенерират на всеки 2-5 дена.

Нокти: 6-10 месеца

Ноктите ни са изградени от клетки, богати на кератин. Ноктите на ръцете растат с около 3,4 мм всеки месец - почти 2 пъти по-бързо от тези на краката. 10 месеца се нужни на цял нокът на крака да израсте напълно, докато за нокът на ръцете са необходими само 6 месеца.

Ноктите на младите хора и на мъжете растат по-бързо, друг любопитен факт е, че нокътят на малкия пръст расте много по-бавно от останалите.

Червени кръвни телца: 4 месеца

Те са част от „транспортната система" на тялото, те доставят кислород. „Изностват" се на всеки четири месеца. Тъй като могат да бъдат загубени поради нараняване или менструация при жените, тялото произвежда повече непрекъснато.

Коса: 3-6 години

Възрастта на косата ви зависи от това колко дълга е тя, като цяло косъмът расте с 1 см на месец. Косата при жените „живее" 6 години, а при мъжете - 3. Косъмчетата на веждите и миглите се подновяват на всеки 6-8 седмици.