Автор
Woman.bg

Вълшебните свойства на омега-3 са разкрити

Учени разбраха молекулярния механизъм, по който омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, подтискат възпалителните процеси в организма, пише сп. Nature.

Екип с ръководител Мауро Перети от Лондонския университет установи, че докозакесаенова киселина, която е една от няколкото полиненаситени мастни киселини, включващи се в oмега-3, се преобразува в ново химично съединение - резолвин D2.

Освен това те открили, че същото вещество по физиологичен път потиска възпалителните процеси, водещи към ревматоиден артрит, сепсис или инсулт.

За разлика от лекарствените средства, които се използват при тези заболявания, резолвин D2 не подтиска имунната система и има силно действие, поради което може да стане основна съставка в нов тип медикаменти.

"Отдавна е известно, че рибеното масло помага на организма да се справи с хронични възпалителни заболявания.

Но сега стана ясно, че човешкият организъм превръща компонент от oмега-3 в резолвин D2.", споделя д-р Перети.

Екипът е изследвал свойствата и структурата на тази молекула, за да изясни начините, по които веществото спира възпалителните процеси.

Авторите на изследването смятат, че резолвин D2 може да се използва и за лечението на други възпалителни заболявания.

Последните се развиват, когато имунната система поразява здрави тъкани на организма. В някои случаи това се дължи на прикрепването на левкоцити към вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Учените са доказали още, че под влияние на резолвин D2 клетките, намиращи се на повърхността на кръвоносните съдове, изработват азотен оксид.

Това води до отлепването на прикрепилите се левкоцити и така всъщност се стига до намаляване на възпалителния процес.

Източник: puls.bg