Напоследък все по-често се обсъжда въпросът за ползата и вредата на суровото какао.

Твърди се, че какаото е една от съставките с най-голяма степен на пристрастяване, която човечеството употребява с лекота.

Доста вериги, заели челни места в редиците на суровото сладкарство, са заменили какаото с неговия подобен по вкус събрат - брашното от рожкови (carob powder).

Брашното от рожкови придава много приятен и фин вкус на шоколадовите лакомства и позволява да се използват по-малки количества подсладител поради не толкова горчивия му вкус.

Един от проблемите при употребата на какао в сладкарството е съставката теобромин, която има токсичен ефект и води до пристрастяване.

Не може да се каже, разбира се, че теоброминът, съдържащ се още в кафето и много видове чай, има само негативен ефект върху организа.

Учени са установили, че консумацията на какао и други култури, съдържащи теобромин, може да намали кашлицата (теоброминът значително увеличава концентрацията на капсацин, което от своя страна води до намаляване на кашлицата).

Редица проведени изследвания през 1983, 1986 и публикувани през 1993 година свързват теобромина с увеличаването на риска от рак на простатата в по-напреднала възраст при мъжете.

Други странични ефекти при консумацията на теобромин под формата на шоколад и други кулинарни произведения са безсъние, повишена мозъчна и нервна активност, силна раздразнителност, чувство на безпокойство, тревога и депресия, увеличаване на урино-производството, загуба на апетит и гадене.

Не знаем със сигурност къде се крие истината за какаото.

Но след като имаме за пример древни култури от Мексико и Централна Америка, преживяли "върху плещите" на какаото, сме склонни да му се доверим. В умерени количества, разбира се.