Автор
Кристина Кирова

Защо днес хората правят по-малко секс, отколкото преди?

Живеем в либерален свят, в който никой не осъжда сексуално освободените.

В днешно време няма нищо по-лесно от завързването на нови запознанства, които биха могли да доведат до безброй случайни сексуални контакти. Може би именно това е една от причините за постепенното влошаване на живата комуникация между хората, която логично води и до малко секс при някои двойки. След сексуалната революция през 70-те днес хомосексуализмът, разкрепостеността, разводът, изневярата, полигамията съвсем не учудват и не скандализират обществото, така както десетилетия по-рано.

Но защо днес хората правят по-рядко секс, отколкото преди?

През 2013 г. специалисти провеждат проучване в Европа, с което установяват, че хората на възраст между 16 и 44 години правят секс по-малко от 5 пъти месечно. Според изследване, проведено през 2000 г., мъжете и жените разменят ласки в леглото между 6 и 7 пъти на месец, а проучване от 2014 г. сочи, че двойките правят секс между 1 и 2 пъти месечно.
За все по-малобройните полови контакти на по-голямата част от човечеството можем да посочим следните причини:

Порнографията и социалните мрежи



Да, несъмнено технологиите помагат за развитието ни и създават незаменими удобства, но и не бихме могли да пренебрегнем негативните ефекти от тях. Технологиите ни запознаха със социалните мрежи и с огромния избор от порнографски снимки, клипчета, филми и каквото още се сетите. Именно тези два фактора са главните виновници за слабата комуникация между хората и за изкривяването на възприятията ни. Ставаме все по-претенциозни към другите и заради нереалистичните ни представи интимният ни живот претърпява погром.

Знаете ли, че пристрастеността към интернет порното вече официално е въведено като вид психично разстройство?

В медицинските среди е добре известно, че прекаляването с порното води до спад на либидо и до намаляване на интереса ни към партньора, с когото споделяме леглото си. Този факт се дължи на илюзиите, които порнографията ни създава на подсъзнателно ниво и които биха могли да навредят на психиката ни. Тя насажда в мъжете и жените нереалистични очаквания към половия акт, които те се стремят да осъществят, но остават разочаровани и постепенно загубват интерес към секса.

Социалните мрежи също имат своя принос за по-редките интимни отношения между хората в световен мащаб. Горчивата истина е, че дори и когато сме на среща в приятна компания, не пропускаме да „хвърлим един поглед“ на смартфона си. И тук е моментът да ви споделим и един научно доказан факт – телевизорът в спалнята влияе отрицателно върху сексуалния ви живот. Същият ефект има и телефонът. Дръжте го далеч от леглото, ако искате да правите повече секс.

Работохолизмът



В днешно време много от нас са приковани за бюрото в офиса и дори за лаптопа в почивните дни, което несъмнено ни изморява, и понякога дори желанието за романтика и секс отслабва. Интересен факт е, че според проучвания, проведени в края на 90-те, стресът и високата заетост в работата всъщност са пряко свързани със задоволителния и редовен полов живот.

Разбира се, зависи също така дали се чувстваме щастливи на работното място, защото този фактор определя в какво психическо състояние се намираме. И ако професията ни прави нещастни, то сексуалните ни контакти също страдат.

Съвременният начин на живот



През последните години статистиките сочат обезпокоителни данни, според които душевните проблеми, затлъстяването, депресията, умората и нездравословният начин на живот са едни от основните проблеми в световен мащаб.

Четете още: Защо чуждата жена винаги е по-сладка?

Депресията, както и забързаното всекидневие, което ни подтиква да живеем нездравословно, са основни пречки за честите сексуални контакти. Но истината е, че дори когато сме обзети от несигурност и затрупани от проблеми, не трябва да забравяме, че редовният полов живот е важен за психическото и физическото ни здраве. Той ни прави по-щастливи, по-спокойни, по-продуктивни и дори по-успешни.

Четете още: 7 сигурни знака на тялото, че той те харесва