За целия си живот средностатистическият човек се целува средно две седмици.

Въпреки че някои, в името на рекорда, са правили това и по 30 часа без прекъсване. Ако бъдат изключени опитите да се влезе в книгата на Гинес, полезна ли е всъщност целувката!? Изследвания в тази посока съвсем не липсват.

№1 - медицински

От медицинска гледна точка този ритуал е без съмнение полезен.

• Докосването с устни е цял “букет” от сложни химични реакции. Най-новите медицински изследвания показват, че продължителната страстна целувка увеличава пулса до честота дори над 100 и повече удара в минута и повишава нивото на хормоните в кръвта на човека до толкова, че може да удължи неговия живот с 1 минута. При това по време на страстната целувка се губят приблизителна 6,4 калории (за 1 минута).

• Според психолозите, целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти, те са убедени в своите сили и постигат значими лични и професионални успехи.

• Целувката с достатъчна продължителност по-добре (отколкото например дъвката) нормализира киселинността в устата. Т.е. целувайки се всеки път след ядене, човек има реалната възможност да намали риска от възникването на кариес.

• По време на целувката хората си обменят 9 мг вода, 0,7 г албумин, 0,18 г органически вещества, 0,7 г мазнини, 0,45 мг сол. Тези вещества не само облекчават храносмилането, но и оказват благоприятно въздействие на имунитета.
Не трябва да се забравя обаче също, че с целувката могат да се предават такива заболявания като херпес, хепатит А и Б, а също така стотици различни бактерии, но за щастие 95% от тях не представляват опасност за здравето на човека.

№2: статистически

Средно жената “изяжда” за една година 2,5 флакона червило. Нейният постоянен сексуален партньор също е съпричастен към глицериновите “химикали” и за 1 година той консумира 3/4 флакона червило.

№3: исторически

Защо хората са започнали да се целуват – до днес това няма някакво логично обяснение. Според някои в началото целувката е била знак за доверие. Позволявайки на друг човек да се приближи толкова близко до тях, хората са показвали, че те не се страхуват от него и напълно му се доверяват.

В Древен Египет целувката вероятно е била напълно непозната. Вероятно, царица Клеопатра, толкова известна от литературата със своите победи сред мъжете, никога да не се е целувала в истинския смисъл на тази дума.

Римляните в знак на приветствие са се целували един на друг... по очите. Това е в пълна противоположност с руския обичай очите да се целуват при раздяла.

В Средните векове в Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея, а Неапол е бил известен с най-строгите закони: целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице е можело да коства свободата и дори живота.



№4: познавателно географски

Някои народи заменят целувката с търкане на носовете. Ескимосите в условията на арктически студ си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия вместо целувка е прието уважително притискане на носа към бузата, като едновременно с това се прави и дълбока въздишка.

В Япония целуването пред свидетели се смята за крайно неприлично. Именно поради тази причина никога няма да видите целувка в японски филм. По целия свят полу на шега определят “японската” целувка по следния начин: застанете на една крачка разстояние един от друг, наведете се напред и с устни докоснете устните на партньора, като в никакъв случай не отваряйте устата.

Африканците изразяват своята почит към божествата и вожда си, като целуват земята, по която той е вървял.
Според статистическите данни най-любвеобилната нация са германците - те се целуват всеки ден средно 3,2 пъти (по бузата) и 1,3 пъти си подаряват един на друг еротични целувки.

На места целувката се смята дори за престъпление. И до днес в щата Индиана действа закон, според който “на мъжа с мустаци с мустаци е забранено да целува човешко същество”. В щата Кънектикът е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в Седар Рапид (щата Айова) местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат човек.

От всички животни целувката на шимпанзето най-много прилича на човешката. Кучетата и конете също се целуват по устата.

№5: официален

Процесът на целуването си има дори официално научно название. Науката, която се занимава с изучаването на целувките, се нарича филематология.

От 1981 г. Световната здравна организация също се занимава официално с изследване природата на целувката.

6 юли е предложен от жителите на Великобритания за Световен ден на целувката. Още преди 20 години ООН е признала официално този ден.