Не сме от жените, които недоволстваме и откровено мрънкаме на мъжете до себе си за щяло и нещяло. Но с колежките решихме да обсъдим какво ни дразни най-много у мъжете до нас, настоящи и бивши.

Разхвърляност

Влудяващо е навсякъде из общия ви дом да са разпилени негови дрехи и всякакви вещи. И изобщо не е оправдание, ако става дума за неговата ергенска квартира. Ако е свикнал да живее по този начин, това ще се прехвърли и във вашето гнезденце един ден, ако заживеете заедно. А и е просто дразнещо.

Излиза да пие с приятели

... и то често. Не става въпрос за излизане на по една-две бири, а за почти всекидневна злоупотреба с алкохол и прибирането в неадекватно състояние. Това не е нормално и е редно той да го знае. Подчертайте пред него, че не го обвинявате в алкохолизъм, а сте загрижени за здравето му. Иначе може да реши, че се месите в живота му и начините му да се забавлява и разпуска.

Да не ни подкрепя пред свои приятели

Това е ужасно и наистина унизително. Истински здравите двойки се подкрепят безусловно пред "аудитория", а ако трябва да се критикуват, не го правят публично. Дори и да грешим някъде, очакваме мъжете до нас да застанат на наша страна, а ако чак толкова държат, да ни споделят детайлно мнението си насаме после. Това не е лицемерие или неискреност, обяснете му това бавно и спокойно.

Закъснение

Мъжете много се дразнят, когато ние закъсняваме за срещи. Но Холдън Колфийлд от "Спасителят в ръжта" казваше следното: "На кого му пука колко е закъсняла тя ако е красива, когато дойде? На никого". Прав е, разбира се и е хубаво, че много от представителите на силния пол са изградили една толерантност към закъсненията ни, ако разбира се, не прекаляваме. Да закъснява мъж обаче за среща с жена - ето това вече е обидно. Не подценяваме грижите на мъжете за външния им вид, но нали именно те държат на точността? Нека ни дават пример поне.



Обещават и не спазват

Дадената дума има много връзка със закъснението - въпрос на принцип е. "Ако един мъж каже, че ще оправи печката днес, не е нужно да му напомняте всяка седмица!" - тази идея никак не ни допада. С по-голяма сила това важи, когато става дума за някакъв общ ангажимент - почивка, закупуване на вещ за дома, пътуване или дори кино. Мъжът просто трябва да внимава какво обещава. Както пише Хемингуей "Изпълнявай това, което си обещал пиян".

Да не се допитва до мнението ти

Не е тайна, че повечето жени обичаме решителните господа, силни, решителни и неколебаещи се. Това обаче не включва взимането на решения, които касаят и вас. Едно е "Запазил съм маса за вечеря в нов ресторант", а съвсем друго "Това лято ще почиваме от 15 до 28 август, запазил съм хотел на Халкидики". Уверете се, че мъжът до вас прави разликата.

Флиртуване

Признаваме си: понякога сме прекалено мнителни и ревниви, когато видим любимия си да е по-фамилиарен от обичайното с друга жена. Има обаче една почти невидима граница, която много мъже преминават: постоянен физически контакт (знаем онези леки "случайни" докосвания), търсенето на интимност и онези погледи, които той си мисли, че не забелязваме. Ако забележим нещо такова между него и негова приятелка/колежка/бивша, имаме пълното право да му се сърдим, че и по-далеч да стигнем.

Връзката с майка му

Да, да, мъжете на някаква възраст стават много близки с майките си, но това не бива да ги превръща в мамини дечица. Трябва сами да взимат решения за живота си, а ако се допитват до някого, да е до вас, а не до "мама". Още по-лошо е, когато той започне да ви сравнява с майка си - в готвенето, в сгъването на чаршафите... Лошото е, че именно този модел на поведение на мъжете обикновено води до несамосъстоятелност и инфантилност. И е почти невъзможно такъв мъж да бъде силният и стабилен човек, от когото имате нужда в живота си.

Ниска лична хигиена

Мислехме да не пишем за това, защото е леко некомфортно. Но наистина има мъже, които не полагат достатъчни грижи за чистотата на телата и дрехите си. В никакъв случай не искаме "мъж" с три пъти повече козметика от нашата и такъв, който ходи редовно на козметик и има единайсет парфюма за различните си настроения. Привлекателен е мъжът, който редовно си взима душ, ухае добре, има чисти и поддържани нокти и коса. И свеж дъх!

Капакът на тоалетната

Това е категорична класика, но всъщност, признаваме, не е някакъв особен проблем. Държахме да завършим позитивно в случай, че някой господин чете текста и иска да ни обвини, че сме мъжемразки.

Автор: Благовеста Дамянова