Подведох ви със заглавието - не бият мен. Бият много други жени. И ги тормозят, малтретират, мачкат психиката им. А най-лошото е, че много жени не осъзнават, че са насилвани. И не го признават пред себе си. Ето защо тук ми се иска да се опитаме да дефинираме заедно що е то мъжкото домашно насилие над жени. Така че, чувствайте се свободни да допълвате в коментарите и, разбира се, да разкажете свои истории. (Дано нямате такива!)

Физическото насилие
Тук нещата са ясни - става въпрос за побой, крещене, замерване с предмети, заключване в стая (или дори в апартамент), както и заплашване с хладно, или огнестрелно оръжие. Да, последното също е насилие. И онова американско-от-50-те мислене "То всеки мъж от време на време бие някой шамар на жена си" е глупаво, обидно за самите нас и пораженческо. Ако вие изпаднете в дори подобна ситуация или знаете за позната/съседка/роднина, не се колебайте и секунда, а сигнализирайте на съответните органи. Според Закона за защита от домашно насилие при всеки такъв случай потърпевшата може и трябва да се обърне към съда за защита.



Психическото и емоционалното насилие

Психо-емоционалните насилници са най-подлите същества на света, нямам никакво колебание. Те могат да манипулират толкова изкусно, а реално унищожават човека до себе си. Такива мъже са майстори в изнудването, притискането, поставянето на условия и забрани. Има жени, които се прибират с вечерен час, а ако не го спазят, им се крият вещи. За всичко това се подсетих от скорошна история, за която чух. Става въпрос за млада жена, чийто съпруг я държал под ключ, звънял ѝ по 25 пъти на ден, изнудвал я за секс, а когато откажела или закъснявала, унищожавал нейни дрехи и чанти. Сега въпросният мъж е представен пред съда, но не вярвам да получи полагаемата му се жестока присъда.

Сексуалното насилие
И за него споменах в конкретния казус - някои мъже са убедени, че не трябва да им се отказва. И не приемат съществуването на думата "не". Ако откажем, следват наказания. Нека не се залъгваме - такива мъже са истински насилници, макар и да не употребяват шамари като метод за убеждение или наказание. С риск да прозвуча като феминистка ще го кажа така: никой и по никакъв начин не бива да ви принуждава и изисква секс от вас!

И последно: Не допускайте дори намек за насилие върху вас, свои близки и познати. Не ви убеждавам, но в краен случай дръжте наблизо един тиган за самоотбрана.



автор: Благовеста Дамянова