В края на миналата година беше проведено проучване с анкета на тема “Какво най-много искаш в интимния си живот”.

Участниците разполагаха с 22 различни сюжета и имаха възможност да изберат няколко варианта едновременно. За всеки един отговор има коментар от специалист сексолог. И така – за какво мечтаят мъжете в сексуално отношение?

60 % - Секс с жена в униформа (стюардеса, полицайка и др.) на работното й място

Униформата винаги се асоциира със служебни взаимоотношения, докато сексът винаги е в разрез с тях. Комбинацията от служебно и не-служебно вълнува силно мъжете. Например стюардесата – тя е стройна, усмихната и услужлива и изглежда готова да направи много неща, но може ли да прави секс с вас в самолета? Не. Този вид секс се превръща в примамлив забранен плод. Същият сюжет се експлоатира в порнографията от години – униформите са различни, но историите много си приличат. Освен това жената с униформа (особено полицейска) е символ на властта, а мъжът по правило иска да й го на**ка на властта.

59 % - Секс с момиче от друга раса

Навремето това било наричано хетерохромофилия и се е смятало за извращение. Днес междурасовият секс е просто въпрос на вкус. Това е често срещана и характерна за мъжете фантазия – ако жената изглежда различно, значи прави и секс иначе и трябва да се пробва. Друга причина за това желание е еволюционният инстинкт. Видът трябва да се развива, за да оцелее, а факторите за развитие са два – случайни мутации (които могат да са позитивни или негативни) и обмен на генетична информация между половите партньори. Колкото са по-разнородни партньорите, толкова по-нови ще са генетичните комбинации в резултат на контакта им.

55 % - Анален секс (с жената в пасивната роля, разбира се)

Колкото и да е странно, основен двигател на това желание не е физическото усещане, а това, че проникването във въпросното място обикновено е забранено. Удоволствието на мъжа е по-скоро психологическо. Аналният секс не е нито извращение, нито патологична страст, той е просто въпрос на предпочитания. Друг е въпросът, че повечето мъже след като пробват анален секс разбират, че той не е нищо особено. Съществува и мнение, че склонност към анален секс имат латентните хомосексуалисти. Това обаче трудно може да бъде доказано. Ако обаче този вид интимна близост стане незаменима практика, вече става дума за някаква степен психологическа мания.

53 % - Секс с гимнастичка

Гимнастичката е нещо като фотомодел, само че не статичен, а динамичен. Идеално олицетворение на женския сексапил – красива, млада, гъвкава и грациозна. Как е възможно да не е страхотен сексуален партньор? Гимнастичките, балерините и цирковите акробатки във всички времена са събирали огромна аудитория и са грабвали изцяло вниманието на зрителите. Това е естествено.

49 % - Секс с близначки

Сюжетът влезе в челната петица в проучването, но мъжете едва ли ще се спрат на този отговор спонтанно, без да са го видели изрично споменат в примерния списък. Като цяло тази фантазия е привлекателна с експерименталността си – новото и неизпробваното винаги изглежда по-интересно. Освен това тази фантазия трудно може да бъде реализирана.

48 % - Втора партньорка в леглото

Сюжетът е интересен с това, че при наличието на трети човек винаги има и конкуренция. С две жени един мъж има възможността да властва и да дирижира. Той може да ги манипулира, да ги накара да се конкурират за вниманието му. Психологически погледнато тази ситуация е много примамваща. От друга страна ако мъжът не знае какво да прави дори и с една партньорка, с две едва ли ще се справи. Особено ако те решат да “работят в екип”.



43 % - Секс с известна личност

Сексът с известна личност автоматично повишава “рейтинга” на мъжа (което означава, че 43 % от участниците в анкетата имат недостатъчно висока самооценка). Проблемът е, че подобен акт повишава стойността на мъжа само в очите на околните. От негова гледна точка известната личност си остава велика и всемогъща, докато той е никой, малък и незначителен човек.

42 % - Секс с 16-годишна нимфа (с нейно съгласие разбира се)

За една зряла жена мъжът е “прозрачен” и ако тя се съгласи да прави секс с него, значи го приема такъв, какъвто е. За целта тя трябва първо да се почувства близка с него и да види перспективи за развитие на стабилна и щастлива връзка. Докато едно младо момиче лесно може да бъде баламосано. Ако е неопитно и още няма критерии за сравнение, мъжът може да “нагласи” партньорката за нуждите си. Може да я води за носа, да й подарява евтини бижута… С нея той има възможността да се почувства преуспял и компетентен благодарение на преимуществата на възрастта си. Това е типична фантазия за нереализирали се мъже, претърпели крах в любовните отношения или натъкнали се на опитна мръсница и лъжкиня. Тези мъже имат нужда от мълчаливи нимфетки, малки момичета и наивни селянки – лесна за управление и безопасна партньорка. Животът обаче доказва, че момичетата, които искат да имат връзка със зрял и интелигентен мъж, имат много високо мнение за себе си, бързо порастват и съзряват и също започват да си взимат своето. Така че моментът на наслаждение от невинността е доста кратък.

41 % - Еякулация върху лицето й


Типичен стереотип, изграден от порноиндустрията. Еякулацията върху лицето на партньорката не дава никакви психологически предимства на мъжа, тази практика служи основно за показване на акта на трето лице. Оралната или вагиналната еякулация са доста по-очевидни психологически цели на мъжа, отколкото прекъснатият полов акт. Причината за големия брой мъже, дали този отговор, е отново любопитството – не съм го правил, трябва да се пробва.

32 % - Секс с шефката

Шефката е еквивалентна на известната личност, т.е. сексът с нея повишава рейтинга на мъжа в очите на другите. В много малка степен тази фантазия е свързана и с това, че шефката е нещо като майка (мотива на инцеста) и че в подобна сексуална връзка има голяма доза принуда и подчинение. Друг е въпросът, че мъжът може да предпочете този отговор поради своята склонност към “робска” роля в интимните отношения.



Извън челната десятка останаха следните отговори (отново с коментар от сексолог):

29 % - Секс на обществено място, където рискувате да ви видят

Сексът на “рисковани” места е по-скоро женска фантазия. Според психологията това се корени в спомените ни за древните ритуални практики – колективно дефлориране, иницииране като зряла жена пред очите на племето – подсъзнанието ни все още пази спомен за тези неща.

27 % - Секс едновременно с майка и дъщеря

Тази ситуация доближава мъжа до едно много твърдо табу – кръвосмешението. Малцина са готови са прекрачат тази граница.

26 % - Участие като втори мъж в друга двойка

Това е нещо като изпит – щом си се явил, покажи какво можеш. Това е акт на изпитание на собствените сили, доказване на собствените способности, изпробване на сексуалните умения. За мъжете тази ситуация е свързана с много тревоги и несигурност.

24 % - Участие в групов секс (с над четирима участници)

Груповият секс е доста плашещ за мъжете, тъй като също включва елемент на публично състезание и изисква по-високо либидо, за да протече нормално. В тази ситуация рискът да се провалите е голям. Като цяло колкото е по-възрастен един мъж, толкова по-малко му се участва в групов секс. Зрелият мъж иска да бъде личност, да е единствен и незаменим, без да полага нечовешки усилия за това.

21 % - Glory hole (подаване на члена през дупка в стената, където някой да го ползва по предназначение)

Ами ако отатък стената се крие някоя беззъба баба? А и по хигиенични съображения това не е най-доброто развлечение… Анонимният секс гъделичка съзнанието само на малцина.

20 % - Мъжът в ролята на господаря

Садомазохистичните похвати са универсално развлечение, което позволява да разнообразите половия си живот. Но при младите мъже, които имат възможността да разрешат сексуалните си проблеми посредством смяна на партньорките, тази практика не е много популярна.

19 % - Секс с жената/приятелката на най-добрия приятел

В съвременната европейска култура това се приема като изключително неетично, недостойно и грубо. Трудно ще ви бъде след това да се убедите сами себе си, че не сте долен мръсник.

18 % - Инсценирано изнасилване

Играта на изнасилване е чисто женска фантазия. За безупречен секс мъжът има нужда от възхищението на партньорката, докато при представителките на слабия пол инсценирането на изнасилване понякога придава допълнителна пикантност на акта. Особено ако жената не е достатъчно възбудена.

14 % - Мъжът в ролята на роба

Тази фантазия по принцип би трябвало да влезе в първата десятка, тъй като мъжете често разнообразяват сексуалния си живот с тази игра. От друга страна това желание се появява вече на зряла възраст, докато младите участници в анкетата се стремят към самоутвърждаване. Защо пък да робуват на някого?

12 % - Секс с размяна на партньорите

В европейската култура тази практика не е твърде популярна. Има известна прилика с желанието за секс с жената на най-добрия приятел.

8 % - Допускане на втори мъж в собственото легло

Тук отново на преден план излиза елементът на състезание, при който рискувате третият в акта да се окаже по-добър от вас. Малцина биха се радвали на такъв резултат.

5 % - Секс на обществено място, така че всички да виждат

Отново трябва да се спомене, че сексът пред публика привлича основно жените.



Общи изводи от проучването

Като цяло това проучване дава представа за забранените или пък граничещи с табуто фантазии. Мечти за секс, които не винаги могат да бъдат реализирани. В съвременната сексуална култура мъжът на под 35 години (преди да се ожени, да има деца, да се привърже наистина към дадена жена) е едно доста неопределено и объркано извратено същество, което си мечтае за всичко, измислено някога. На около 35 години той “слиза на земята”, дори ако не е реализирал всичките си фантазии, но си оставя забележки в съзнанието за нещата, които не е пробвал.

В резултат на това проучване виждаме кои неосъществени видове секс вълнуват най-много мъжете. Те са свързани преди всичко с нарушаването на някакво табу, и то не с постоянната партньорка, а с друга жена.

За участниците в допитването може да се каже, че в по-голямата си част са млади и не твърде уверени в себе си мъже, които все още не са загубили интерес към секса и се ориентират преимуществено по външни фактори.