Влюбвали ли сте се в колега? Напълно обяснимо и логично е някой от хората, с които де факто прекарваме деня си, да разпали романтични чувства у нас.

Само преди дни проучване, проведено с над 2000 души във Великобритания, разкри, че 60% от служителите флиртуват на работното си място. 35% от тях признали, че палавите им забежки завършват с провал. Малко повече – 38%, от интимните взаимоотношения на работното място обаче завършвали с брак. В това, разбира се, няма нищо чудно, имайки предвид старата поговорка, че които си приличат, се и... привличат. Истината е, че хората, които работят заедно, в повечето случаи споделят или еднакви интереси, или общи познания, или сходен мироглед. И честно да си признаем, колкото и усилия да полагаме, за да изглеждаме недостъпни и недосегаеми, факт е, че никой не е застрахован от пакостливите стрели на амурчетата на любовта.

И така, според психолози ето как трябва да постъпим, ако взаимоотношенията ни с даден колега прераснат от невинен флирт в неудържима бурна страст:

Запазете дистанция

Изчакайте известно време и се уверете, че действително човекът насреща ви привлича. Не прибързвайте с разкриването на тайните си чувства, докато не се убедите, че отсрещната страна не изпитва същите емоции и към вас. Едва след като разберете, че той е влюбен във вашата особа, било то с поглед, жест или усмивка, споделете чувствата си.

Не потискайте чувствата си

Много от нас, след като почувстваме, че се влюбваме в колега, сме склонни да потискаме и пренебрегваме чувствата си. Не го правете. Несподелената любов може да потисне настроението ви, да ви направи тъжни и дори неуверени. Няма нищо лошо в това да изпитваш известни симпатии към колега от противоположния пол. Да се влюбиш е най-вълнуващото нещо, което може да ти се случи, независимо къде се намираш. От друга страна засиленият пулс на сърцето на работното място ще окаже благотворно и стимулиращо въздействие върху качеството на работа, припомнят още психолозите. Ако имаш връзка с човек извън работното място обаче, първо помисли дали си заслужава да я рискуваш да я обречеш на провал, заради любовните тръпки към колега.

Бъдете дискретни

Съветът на психолозите е да запазите дискретност и да не прибързвате с разкриването на пламналите между вас искри с останалите колеги. Някой от тях може да реши да се възползва и да създаде интриги, за да ви навреди. Според проучване на CareerBuilder 35 на сто от романтично свързаните помежду си служители са споделили, че им се е наложило да пазят отношенията си в тайна. Останалите са преживели тотално фиаско благодарение на сплетните и клеветите на колеги.

Концентрирайте се върху работата си

Въпреки трепетите на сърцето ви, запазете самообладание и се концентрирайте върху работата, която трябва да свършите. Не се разсейвайте, а се опитайте да се възползвате от чувствата си, като ги превърнете с извор на вдъхновение. А и тогава още по-трудно ще се намери човек, който да се обяви против връзката ви или да се меси в нея.

Бъдете щедри и отзивчиви с колегите си

Раздавайте се - обичайте колегите си, помагайте, бъдете винаги внимателни и отзивчиви към всеки, който потърси помощ от вас. Направете малък жест, с когото да извикате усмивка във всеки един от хората, с които общувате и работите всеки ден. Това е качество, което не всеки притежава, но ни зарежда с богати и красиви емоции. И нас, и другите. Не търсете благодарност. Просто давайте, без да искате нищо в замяна. Това със сигурност ще бъде оценено, и каквото и решение да вземете, в когото и да се влюбите, светът ще ви подкрепи.