Капката дълбае камъка не със сила, а с постоянство, нали? Е, до известна степен същото важи и за човешките взаимоотношения и навиците, които могат да навредят на брака повече, отколкото и най-ужасната изневяра или дори повече от физическото насилие. Според семейните терапевти много често щастливите двойки се разделят заради някои навици, които е трябвало да загърбят отдавна. Дори и с половинката ви да имате разногласия или други проблеми, които ви се струват тежки, всъщност много по-важно е да се вгледате в някои вредни неща, които сте свикнали да правите и с които си струва да се сбогувате в името на любовта. Кои са навиците, които трябва да изкорените?

1.Говоренето зад гърба на любимия ни

Каквото и да се случва между вас и човека, с когото сте избрали да прекарате живота си, не си позволявайте проблемите ви да излизат пред чуждите хора. Бракът предполага, че вие сте заедно в добро и зло и както вашият партньор е приел недостатъците ви, така и вие ще трябва да направите същото. Красотата на любовта ви може буквално да се изпари, ако злословите по адрес на половинката си. Според психолози жените имат навика да говорят лоши неща за съпрузите си, ако техните приятелки правят същото. Те бързо влизат в общия тон и е въпрос само на време някоя от тях да каже: "Мислиш, че твоят мъж е непоносим? Чакай да ти разкажа за моя". Замислете се как бихте се почувствали, ако съпругът ви направи същото зад гърба ви. Не е приятно, нали?



2.Съсредоточавате се единствено върху неуспехите на другия


Съвсем естествено е нашият човек да не е принцът от приказките и да има някой друг недостатък и да не е еднакво добър във всичко. Но нали това е очарованието на човешките същества? Трябва да умеете да претегляте добре негативните и позитивните страни на половинката си, защото когато любовните трепети ви поотпуснат след първите няколко месеца от връзката ви, ще започне рязкото спускане към реалността, което ще доведе до откриването на все повече недостатъци в половинката. Разбира се, това съвсем не е задължително, но се случва често. Ако сте стигнали до сключване на брак с мъжа до вас, значи трябва да отстоявате избора си и да не го сравнявате нито с бившата си изгора, нито с мъжа на най-близката ви приятелка. И дори да го правите само на ум това може да унищожи връзката ви. Никога не му напомняйте само неуспехите му и не се опитвайте да го промените. Това няма да ощастливи нито вас, нито него.

3.Никога не се поставяте на негово място

Разбирателството е много важно, но и сложно, тъй като мозъцъти на мъжа и жената са устроени по много различен начин. Обикновено дамите са тези, които са склонни да оказват повече съчувствие на някого и да следват повече емоциите си, отколкото разума, докато мъжът е изцяло подчинен на логиката. И по-конкретно на собствената си, дадена от природата логика. Хубаво е да умеем да постигаме баланса в отношенията си и не само да очакваме разбиране от страна на партньора си, но и ние да го проявяваме.

4.Всеки ваш спор започва с агресия

Ако често се случва от тих и спокоен разговор изведнъж да увеличите децибелите до краен предел и да не можете да контролирате агресията си, то това съвсем не е добър знак. В момента, в който разговорът се превърне в склад, той спира да бъде ползотворен. Според семейните терапевти обикновено високият тон на разговора го задава жената, тъй като тя е по-емоционалната страна във връзката. В повечето случаи мъжът, ръководен от спокойствието на логиката, провежда всеки разговор сравнително тихо и избягва скандала. Би било прекрасно, ако ние дамите умеехме повече да владеем бушуващия вулкан от емоции в душите си, за да извлечем по-голяма полза от разговорите с половинката си, когато между нас има разногласия.



5.Не знаете кога да прекратите спора


Когато сме се поддали на вихъра от емоции, е много трудно да се контролираме и да спрем, но се налага да бъдем силни и да го направим, преди да е станало късно. В момент на гняв дори и само една обидна дума би могла буквално да срине добрите ви отношения. Или поне да ги вгорчи за дълъг период от време. А ако това се случва често, то разводът е неминуем. Направете усилие да се успокоите и просто да помълчите за няколко секунди по време на разгорещения спор, за да проумеете какво се случва и да смекчите тона.

6.Държите се неестествено добре след жесток скандал

Фалшивата усмивка, ласкавите думи и притеснително доброто поведение няма да спасят положението. Изкуственото и престореното държание не е в ничия полза, то дори би могло да влоши ситуацията, защото се долавя лесно. Искреността винаги е най-добрият начин и откритите разговори трябва да бъдат приоритет в отношенията с любимия човек.

7.Отлагате важните разговори и не се вглеждате в недостатъците си

Премълчаването на сериозните разногласия и дори на дребните проблеми помежду ви не е добър начин да се справите с тях, тъй като това поражда напрежение, което расте с всеки изминал ден. Недоразуменията винаги са били подводните камъни в отношенията между хората, затова е повече от задължително. Колкото повече отлагате разговорите и колкото повече отслабва комуникацията между вас и половинката ви, толкова по-трудно ще става с времето да възродите любовта си и да бъдете щастливи отново.



Четете още: Вибратор с диаманти: Кому е нужно?