Сладкишът, който искам да споделя с вас сега, е сред най-любимите ми бисквитено-шоколадово-сметаново-плодови десерти. За него споменах в статията "ДЕН 2: ГРОЗДЕ, ФОРУМ, АНИ И НЕВЕРОЯТНА ВЕЧЕРЯ".
Той нито се пече, нито се вари, но пък изисква една нощ престой в хладилника след приготвяне. Призовавам всички любители на сладкото да запретнат ръкави в кухнята и за 30 минути да спретнат "Зимен сладкиш със сметана", който баба не спира да приготвя и до днес, да ми е жива и здрава!
Причината да нарека сладкиша "зимен" е, че:
- в него са включени основните плодове, с които разполагаме през зимата - банан, портокал и киви;
- бисквитите и какаото носят асоциация с тъмната земя, покрита от пухкава, сметанова пелена, напомняща снега;
- сладкишът обича студа!
Необходими продукти:
2 пакета бисквити (чаени, не обикновени)
1 ½ ч.ч. прясно мляко
4 с.л. какао
3-4 с.л. ром или коняк
1 ½ ч.ч. течна сметана
4-5 с.л. захар
3 ванилии
киви, банан, портокал (можете да използвате всякакви по-меки плодове като мандарини, праскови от компот, коктейлни череши, грозде, ананас)
Начин на приготвяне:
Сварете прясното мляко с какаото, в което сте сипали и 4 с.л. захар. Бъркайте сместа постоянно, докато не заври. След завиране гответе 5 минути и свалете от огъня.
След като сварите какаовата смес, сипете лъжиците ром или коняк.
Бисквитите се топват в шоколадовата смес и се нарежда в подходяща тава (тя трябва да е висока, за да побере и плодовете и сметаната).
Какаото, което е останало, изсипете върху наредените в тавичката бисквити. Оставете настрана да изстива.
Започнете с приготвянето на сметановия крем, разбивайки с миксер до сгъстяване сметаната, ванилиите и 4-5 с.л. захар.
След като какаото и бисквитите са изстинали се нанася тънък слой сметана, върху нея плодовете, нарязани на парченца (вие преценете колко плодове искате да има в сладкиша ви; моето предложение включва 2 банан, 4 кивита и 2 портокала).
Отгоре разстелете останалата сметана и сложете сладкиша в хладилника за една нощ.