В превод „aglio e olio” означава чесън и зехтин и именно това са двете съставки, които правят едни най-обикновени, сварени спагети изключителни!

В простата са красотата и вкусът и ако има някой, който да владее да съвършенство изкуството на простата, но вкусна храна, то това несъмнено са италианците.

Те могат да ви смаят със засукано приготвено агнешко с трюфели и салата от леща с пармезан, но предпочитат да ви доставят удоволствие със семпли ястия, които да дарят сетивата ви с нежни средиземноморски аромати.

Представям ви рецепта за любимите ми спагети - Spaghetti aglio e olio.

Необходими продукти:

200 гр. спагети
50 мл. зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на филийки
щипка или повече сладък червен пипер или лют (по избор)
сол

Спагетите се слагат във вряща подсолена вода и се сваряват.

В дълбок тиган се нагрява зехтинът. Добавят се чесънът и пиперът и се запържват за няколко секунди докато отделят ароматите си.

Добавят се отцедените спагети и се готвят 1-2 минути. Ако са сухи се добавя малко гореща вода. Посоляват се.

За по-интензивен вукс можете да поръсите готовите спагети с малко пармезан и наситнен магданоз.

И това е! Приятен апетит!