Това е основната рецепта за италианско шоколадово джелато, приготвено без машина за сладолед.

Всеки от вас може да експериментира и добавя аромат и вкус по желание.

Необходими продукти:

5 бр.яйчен жълтък
500 мл.краве прясно мляко
1/2 ч.ч.захар
200 гр черен шоколад

Начин на приготвяне:

Загрейте 500 мл прясно мляко.

В отделен съд разтопете 200 грама черен шоколад

Смесете с лъжица 5 жълтъка с половин чаена чаша захар. Постепенно добавете горещото мляко, като след всяко доливане разбърквайте добре.

Прехвърлете сместа отново на котлона, като от време на време разбърквайте, докато сместа заври. Свалете от котлона.

Добавете разтопения шоколад и разбъркайте, докато се получи напълно хомогенна смес.

Прелейте в предварително изстуден в камерата метален съд. Разбърквайте сместа, докато се охлади и я сложете в камерата за 45 минути.

След като измине това време, извадете съда и разбъркайте. Отново върнете в камерата за още 45 минути.

Извадете и пак разбъркайте. Пъхнете джелатото в камерата за трети и последен път – за час и половина.