Едно от нещата, които е грехота да не сториш в Италия, е да пробваш тирамису.

По света десертът се приготвя по-толкова различни начини, че е трудно да се каже коя е, и имали изобщо, традиционна рецепта за тирамису.

Тирамисуто е нещо като спагетите „Карбонара“ - всяко семейство е последовател на определени бабини традиции в приготвянето на ястието и италианците са много чувствителни на тази тема.

Един от най-популярните италиански десерти има подобна съдба, НО едно е сигурно – има тънкост в приготвянето, на която италианците дружна държат. Традицията повелява, че каквото и да правиш, трябва да използваш ликьорно вино Марсала!!!

То е сладко и странно... Пробвала съм го преди години, когато Давиде, стар приятел от Рим, ми донесе бутилка Марсала като подарък. Виното се произвежда близо до град Марсала в район Сицилия. Интересното е, че англичаните, а не италианците, се считат за създатели на това вино през 18 век.

Виното се използва най-вече за готвене и в десерти, но може да се сервира като аперитив между първото и второто ястие.

Има места в България, където продават Марсала – проверете в големите вериги магазини.

Да се върна на тирамисуто. Приготвянето му си е горе-долу пипкава работа, но пък старанието в подбора на продуктите и приготвянето им си заслужават всяка стотинка и усилие в кухнята.

Повярвайте, десертите тип тирамису, които продават готови в магазините или предлагат в заведенията, нямат общо с десертът, за който ще получите рецепта всеки момент.

И да не забравяме - името на италиански е „Tirami su“, което трябва да означава „Повдигни ме“. Заради захарта и кафето десертът си е спечелил славата на възбуждащ нервната система и повдигащ настроението сладък специалитет.

Необходими продукти:

24 бишкоти савоярди
4 супени лъжици какао

За крема:

4 жълтъка
½ чаена чаша захар
120 мл Марсала
400 грама маскрапоне
250 мл течна сметана

За бишкотите:

150 мл еспресо
100 мл Марсала
2 супени лъжици захар

Начин на приготвяне:

Сварява се силно еспресо. Добавят се 2 супени лъжици захар и 100 мл Марсала, разбъркват се и се оставят настрана.

За да се приготви кремът, се разбиват жълтъците с миксер или с телена лъжица заедно със захарта, докато сместа се сгъсти и побелее.

Изсипват се разбитите със захарта жълтъци в купа, добавят се 120 мл Марсала и сместа се слага на водна баня. Бърка се за около 10-12 минути, докато сместа се посгъсти.

Съдът със сместа се слага в друга купа със студена вода. Разбъркването продължава, докато кремът напълно изстине. Много е важно сместа с жълтъците да е напълно изстинала, тъй като в противен случай, когато се добавят сметаната и сиренето маскрапоне, те ще се отпуснат и сместа ще стане твърде рядка.

Към изстиналата смес при непрекъснато бъркане с дървена лъжица се добавят леко разбитото сирене маскрапоне и разбитата на твърд сняг готварска сметана, докато се получи гъст гладък крем.

За да се нареди тирамисуто, се избира правоъгълна тава.

Всяка от бишкотите се топва в сместа с кафе за няколко секунди и се нарежда на дъното на тавата. Когато дъното на тавата се покрие с бишкоти, се разпределя отгоре половината от крема.

Върху крема се нарежда втори ред напоени бишкоти, а върху тях останалата част от крема. Десертът се оставя в хладилника за 3-4 часа.

Преди сервиране тирамисуто се поръсва обилно с какао.

avgustina.todorova@woman.bg