За много хора по света пица Маргарита е запазената марка на Италия, нещо като втори национален флаг.

Пицата има своя история, която започва през далечната 1889 година, 28 години след обединението на Италия, по време на визитата на кралица Маргарита Савойска в Неапол. Готвачът Рафаеле Еспосито и неговата съпруга имали за задача да впечатлят Нейно величество с вкусно ястие, което да пресъздава колорита на италианския флаг. Резултатът бил пица с домати (символизиращи червения цвят), моцарела (за белия) и босилек (за зеления цвят). Нарекли пицата Маргарита...

Маргарита Савойска

Съществуването на подобно ястие, обаче, се предполага, че е било факт още през 1866 година, като това твърдение е на автора Франческо Дебушард в книгата му „Обичаи и традиции в Неапол“ (“Customs and Traditions of Naples”). Във втори том, страница 124 са описани най-популярните плънки за пица, сред които се откроява такава със сос и босилек, допълнително поръсена с моцарела. Но каквито и варианти на пица Маргарита да са съществували в миналото, едно е ясно – популяризирането на това ястие е в своя пик непосредствено след посещението на кралската особа в Неапол.

Предлагам ви рецепта за традиционна пица Маргарита от блога на една прекрасна дама, на чийто вкус, познания и майсторлък в кухнята винаги съм разчитала. Йоана Петрова от "Кулинарно - в кухнята с Йоана" е присъствала в наши рубрики неведнъж - можете да си припомните ТУК и ТУК. Рецептата вижте на този адрес - http://www.kulinarno-joana.com/2008/06/margherita/

А ето и видео на кулинарната специалистка Ерин Айрланд от посещението ѝ в пицария Antica Pizzeria Da Michele в Неапол. Пицарията се превърна в култово местенце за хапване след споменаването на уникалната Маргарита, приготвяна там, в книгата "Яж, моли се и обичай", а по-късно и запечатана върху лентата на едноименния филм.

В Antica Pizzeria Da Michele се предлагат два вида пица - Маргарита с биволска моцарела и Маргарита с двойно количество биволска моцарела, посипана върху меко и тънко тесто, намазано с ароматно доматено пюре.