Ако преди векове Мария Антоанета бе посъветвала бедното население да яде вместо пасти, салата Панцанела, вероятно щеше да запази главата си. Всеки французин щеше да бъде повече от доволен да засити сиромашкия си стомах със салата от „остатъци“, каквато е тази прословута вкусотия с италиански корени.

Panzanella е квинтесенцията на летните салати и в чест на отминалото, приказно и толкова вълнуващо лято, ви представям с леко сезонно закъснение тази чудна рецепта.

Салата Панцанела се появява за първи път през 16-ти век, когато италианският поет Бронзино обелил глава лук, една краставица, полял ги със зехтин и оцет и възпял полученото ястие в своя поема. До 20-ти век описанието на сала Панцанела представлявала именно тази проста „сбирщина“ от два зеленчука и дресинг.

Но през 1900 година се прочува тосканският вариант на салата Панцанела. Според тази по нова версия, в салатата задължително присъстват домати и безсолен тоскански хляб.

Попарка ще кажете вие, но каква попара само!

Рецепта за безсолен тоскански хляб предлага прекрасната Йоана от „Кулинарно с Йоана“ - тази жена е уникална и обожавам да чета за пътешествията ѝ и творческите мигове в кухнята.

Рецепта за салата Панцанела пък ви очаква в познатия вече (от статията за хляб чабата) блог „Чубрица“.

Хляб Чабата

Още днес си осигурете домати, краставица, червен лук, моцарела, пресен босилек, зехтин, оцет и хляб, който не се рони. След това запретнете ръкави и набързо спретнете този простичък шедьовър на тосканската кухня.

Рецепта за салата Панцанела