Идеално домашно решение за рецептата за Тирамису!

Повдигнете се с Тирамису

Рецептата е дело на прекрасната Йоана Петрова от любимата кулинарна приказка - Кулинарно - кухнята с Йоана

Продукти за около 400 грама маскарпоне

500 мл животинска сметана 35%
45 мл прясно изцеден лимонов сок (3 супени лъжици или сок от 1/2 лимон)
цедкаи тензух

Начин на приготвяне

Сметаната се загрява на водна баня докато достигне температура от 87°C. Ако се загрява на умерен огън ще отнеме около 10 минути.

Добавя се лимоновият сок и се разбърква добре. Отстранява се от водната баня и се оставя да се охлади на стайна температура.

След като се охлади, купата се покрива със стреч фолио и се оставя в хладилник за 12 часа. През това време сметаната ще се сгъсти, но не много.

Приготвят се 4 слоя тензух, които се поставят в широка цедка. Цедката се поставя върху купа. Сгъстената сметана се изсипва в цедката върху тензуха. Оставя се в хладилник за 12 часа. През това време от сметаната ще се отдели течност и ще се образува маскарпоне.

Когато е готово, маскарпонето се използва веднага или се съхранява в кутия в хладилник до 1 седмица.