Автор
Woman.bg

Къде да хапнете в Рим - от скъпарски ресторанти до семейни тратории (I част)

Във величествената италианска столица всичко трябва да бъде впечатляващо – от архитектурата до изисканата кухня. Менюто, разбира се, трябва да включва доста по-интересни ястия от пица Неаполитана и паста с морски дарове.

Чудите се какво е общото между класически семеен ресторант „тратория“, експериментално бистро и престижно заведение, получавало неведнъж признание от Мишлен? Всичките те са спечелили уважение с неповторимата си кухня и заслужават да бъдат посетени по време на екскурзията ви в Рим.

Ето ги и най-уютните заведения, където може да хапнете като истински ценител на италианската кухня. В някои от тях ще трябва оставите над 50 евро за едно ястие, а в други далеч по-малко. За всеки по нещо...

Ще започна от един луксозен ресторант, който напълно си е заслужил 3-те звезди Мишлен!

Четете още: ЕДНА ЛЕГЕНДА ОТ РИМ



La Pergola

„Римският германец“ е шеговитият прякор на главния готвач в ресторант La Pergola Хайнц Бек, който наистина е родом от Германия.

Изисканите рецепти обаче спазват стриктно канона на италианската кулинария и се отличават с неподражаем средиземноморски чар. Тук може да не се нахраните (порциите са миниатюрни), но поне ще задоволите най-изтънчените претенции на сетивата си - вкус, аромат и визия.

Ресторант La Pergola е печелил три пъти звездата на Michelin, а готвачът му е единственият в света, награден със Златен медал “Foyer of Artists Awards”. Хайнц е единственият готвач, удостоен с тази награда за кулинарно изкуство, учредена от римския университет La Sapienza.

Всички кулинарни критици единодушно признават Бек за най-добър готвач - не само в Рим, но и далеч извън границите на града!

Вечерята тук прилича по-скоро на театрално представление – можете да се насладите на разкошен интериор, луксозни мебели, страхотна панорамна гледка и артистично сервиране.

Прочутият готвач отразява в менюто си въздействието на безгрижния италиански живот върху твърдия немски характер:

* ордьовър от бял аспарагус и смръчкули с мус от сирене;
* медальони от кралски омари на канапе от маринован бекон с ябълков сос;
* нежен гъши дроб с ароматен сос от ягоди и желе от ликьор Амарето.

Коронното ястие на готвача - „Море“ - е достоен пример за майсторството на Бек. При сервирането келнерът изкусно излива бульон от морски продукти върху канара от скариди и картофи, която пред очите ви за няколко секунди ще се превърне в морско дъно с миди, бели скариди и други морски дарове.

Всяко едно от ястията на Хайнц е истински кулинарен шедьовър!

Но ресторантът е известен не само с кухнята си. Тук работи най-добрият сомелиер Марко Рейтано, който може да ви предложи обширен асортимент от отбрани вина – над 3500 вина, най-старото от които е от 1888 г.

Сомелиерът Марко Рейтано и главният готвач Хайнц Бек

Ресторантът е толкова популярен, че дори в сайта му е публикувана препоръка да резервирате маса 2-3 месеца предварително. Дори високите цени, при които една вечеря излиза около 200 евро, не намаляват количеството желаещи да прекарат една незабравима вечер в светска атмосфера, хапвайки изискани ястия.

Цена на ястията: от 39 евро нагоре.
Адрес: Rome Cavalieri, Waldorf Astoria, Via Alberto Cadlolo, 101; +39 06 3509 1

Четете още: ДЕН 1 - ОТПЪТУВАНЕ И ФАКТИ ЗА РИМ




Antica Pesa

Това е ресторант-музей, разположен в колоритния римски квартал Трастевере. Историята на заведението датира от преди 4 века, когато Antica Pesa е била страноприемница със закусвалня. Кухнята й била прочута в целия град и привличала богати клиенти.

На мястото на разкошната градина, в чиито сенки днес си почиват с удоволствие изисканите гости от цял свят, преди се е намирало единственото в града игрище за боулинг.

По стените ще видите снимки на известни посетители, сред които Мадона и Робърт Де Ниро. По време на снимките на „Кръстника 3“ Форд Копола е провеждал в Antica Pesa делови срещи с режисьора Кийт Харинг.

Но какво привлича известните личности тук от толкова години? Разбира се традиционните ястия в тази оригинална италианска тратория, които се отличават с изискан съвременен привкус.

Хамбургерът „Монте Сан Бияджо“ е създаден в чест на американските клиенти на ресторанта, а печеното свинско и моцарелата „Милфей“ със сос от круши са зрънце от италианската история, запазило се и до наши дни.


Цени на ястията: от 15 евро нагоре.
Адрес: Via Garibaldi 1, +39 06 580 9236

Четете още: Паста Карбонара



Imago

Този панорамен ресторант има дълга история. Сменил е името си от “Rooftop” на “Imago” през 2006 г. по повод своята 50-годишнина. В близкото минало заведението е получило звезда от Michelin. Сега Imago е един от най-популярните ресторанти в Рим. Традиционната неаполитанска кухня придобива нови нюанси благодарение на азиатските съставки, използвани от главния готвач Франческо Апреда.

Разкошният интериор, прекрасната гледка към града и леката ненатрапчива музика създават донякъде декадентска атмосфера на красив живот, която привлича преуспели и известни личности.

Навремето тук са предпочитали да обядват прелестната Грейс Кели, великият Федерико Фелини и неповторимата Одри Хепбърн.

Цена на ястията: от 33 евро нагоре.
Адрес: Piazza Trinità dei Monti, 6; +39 06 6993 4726

Следва продължение!