Какво научавам в Рим за храненето и удоволствието от него?

Едно е сигурно – опитвам се максимално да огранича споменаването на храна в блога, за да не си кажете: „Това момиче не спира да яде!!!“

Истината е, че се движа постоянно, от ранни зори до късна вечер, и това е единственото нещо, което ме спасява от трупането на излишни килограми. Ям често, понякога по-малко (тук една салата Капрезе, там спагети с пипер), а друг път просто прекалявам – две пици една след друга...

Подобен куриозен случай се разигра в пицария Del Teatro. Тя се намира в непосредствена близост до едноименната джелатерия, към която се бях запътила този същия ден. Стигайки до витрините с вкусна, сладоледена сладост, погледът ми се разсея за миг към пицарията в дъното на малката, задънена уличка. Отпред седеше двойка италианци с малък Джак Ръсел, който похапваше блаженно залък от пицата на стопанката си. Като омагьосана от тази гледка, нашепваща за вкусна пица с тънка и нежно хрупкаща тестена основа, се понесох към La Pizza Del Teatro.

Първата пица която си поръчах беше с филе и мус от нахут, а втората - любимата ми „Маргарита“. Парчетата се режат на място от огромна тава с пица, като всяко е голямо колкото двете ми длани една до друга с разперени пръсти. След първата пица се чувствах сита, но апетитът ми ме подбутваше приятелски и с намигване ми казваше - „Е, хайде вземи си още едно парче де, какво пък?!“

И така, моето гладно за този невероятен вкус същество, което в България се подлага на постоянни ограничения и спортни занимания, за да се поддържа във форма, си поръча още една пица. Трохички от нея споделих единствено с трите гълъба, които ми правеха компания около масата.

Поводът да ви разкажа за едно от хранителните ми похождения е, че постоянно се замислям как е възможно италианците да изглеждат толкова добре, след като културата и ежедневният навик ги застаяват да ядат храни, които навсякъде по света се смятат за истински калорийни бомби? Те наистина се хранят добре и отделят специално внимание на всяко ястие (само обядът им може да се състои в салата, тестено предястие, основно и десерт).

Четете още: ИТАЛИАНСКИ ДЕСЕРТ: ПАНАКОТА


След известно време, прекарано сред тях, осъзнавам, че само на пръв поглед местните прекаляват с храната! Освен това, начинът, по който я приготвят, е различен от този, който си представяме – огромни пици с мазни плънки,спагети със сметана и месо, тежки десерти с много яйчен крем и маскарпоне... На първо място, италианците, както и други средиземноморски народи, знаят как да се наслаждават на храната. И ако тук сме свикнали да стоим на празничната маса с часове, уплътнени с мнооого ядене, то те ежедневно прекарват голяма част от времето си на масата, хранейки се с по малко от всичко. По-съществената част от обеда или вечерята изпълват с оживени разговори. Храната е повод за социализиране, споделяне и разпускане, а не място за смълчано "тъпчене".

И в крайна сметка, в какво се състои диетата на италианеца?

Със сигурност не и само в това, с което свързваме италианската кухня – паста, пица и джелато. Италианците ядат много плодове, зеленчуци, бобови култури, риба, зехтин, домати, пълнозърнести и млечни храни, вино и много малко червено месо.

Четете още: РИМ - ГРАД НА ХРАНА И ТРАДИЦИИ С ДРЕВНА ИСТОРИЯ


Една типична сутрин на италианците започва с кафе (късо и силно) или кафе с мляко (в съотношение 50 на 50) и малка!, тестена закуска. На обед стартират със салата, брускети или малко паста, а след това продължават с риба и зеленчуци. Вечерята е най-богатото хранене за деня. Обикновено хапват паста с доматен или зеленчуков сос, малка порция риба или месо, зеленчуци и плод за десерт. Какво е общото между всички хранения? Порцията! Всяко ястие или десерт е в малка порция!

Какво научавам тук за храненето и удоволствието от него?

Спри, когато си сита

Трябва да се яде със стомаха, а не с главата. С главата се наслаждавай на разговора с близките си, със сетивата попивай аромата и вкуса на всяка хапка. Започни да обръщаш особено внимание на това, което ти подсказва стомахът. Когато го усетиш приятно пълен, спри!

Яж много зеленчуци и плодове

Тук наистина ядат МНОГО зеленчуци и плодове.

Обяд за шампиони - фреш от ябълка, морков, лимон и джинджифил, салата и крекер с розмарин. Място: Fa Bio

Наслади се на храната в малки порции

В България имаме навика да се „оливаме“ в порциите – дори да хапваме по едно ястие на хранене, то често е в доста голяма чиния – пълна чиния! Тук порциите не са толкова големи, дори напротив.

NB! Искам да подчертая, че когато говоря за порции, пицарии и ресторанти, визирам не туристическите заведения, които се опитват да угодят на хранителните навици и предпочитания на чужденците, често за сметка на качеството на храната и вкуса.

Не бихте искали да седнете да обядвате в заведение като това - на главна улица, пълно с чуждeнци и нито един местен

С питане се стига освен до Цариград, така също и до хубаво италианско заведение за хранене. Хазяинът ми, Имран, ми даде списъче с най-хубавите според него ресторантчета в Рим, а освен него се посъветвах и с приятелката ми Ани (която живя тук няколко години).

Ето това е друго нещо! Италианско ресторантче с малко масички, страхотно меню, от което почти нищо не разбираш, и готин надпис като този - "Ние сме против войната и туристическото меню"

Друг трик, който приложих, и благодарение на който намерих ресторант Il Fico, е да се ослушвам откъде се носи италианска реч. Правило - малките, скътани ресторанти, пълни с местни, са най-добрите места за хранене в Рим!

Четете още: ДЕН, В КОЙТО ВСИЧКИ ПЛАНОВЕ ПРОПАДНАХА


Пастата е приятел!

Бабите на съвременните италианки са яли много паста, майките им са яли много паста и самите те днес ядат много паста.

Тя е приятел, защото е много вкусна, сервира се в малки порции и не се гарнира с множество тежки, мазни и калорични сосове, сметана, мазни меса, сирена и пр. С някои изключения като Паста Карбонара, например, италианците ядат пастата с много зеленчуци, песто или просто с подправки.

Не гледай със страх към вкусното джелато

Защото то е богато на полезни мазнини, от които тялото има нужда много повече от въглехидратите, например. Да, има захар в джелотото, но хайде сега, веднъж на три-четири дни не пречи да се поглези човек, макар тук италианците да си го ядат ежедневно.

Четете още: НАМЕРИХ ГО – НАЙ-ВКУСНОТО ДЖЕЛАТО В РИМ!


Зехтин и балсамико са звезди в италианската кухня!

Салатите и ястията могат да се сбогуват с млечните сосове, майонезата и олиото. Зехтин, в който плуват пресни подправки като босилек, риган и розмарин, както и балсамико са едниствените овкусители, от които има нужда храната.

***

И така, мили мои, изводът от всичко изписано е, че верният път към здравето, красивата фигура и удоволствието от храната е начертан от начина, по който се приготвят ястията и умереността, с която се консумират. София Лорен като една мъдра италианка е казала: "Everything you see i owe to spaghetti"!!!

Очаквайте ревю на най-добрите ресторанти в Рим!