Обичам, обичам, обичам моцарела! Толкова лек и нежен вкус, подплътен с мека текстура, без следа от натрапчива миризма.

В Рим изяждам толкова много моцарела, колкото не съм яла общо за целия си скромен 28-годишен житейски път.

Хапвам я върху пица Маргарита, в салата Caprese... Купувам я от великолепния магазин за сирена и месо “E Volpetti” с две филийки маслинов хляб и малка битулчица бяло вино... Вечеря за милиони, макар да струва не повече от 6 евро.

Четете още: Рецепта за хляб Чабата

Искам да ви предложа рецепта за домашна моцарела, която можете да опитате и споделите с близките си още този уикенд.

Тъй като оригиналната моцарела се прави от биволско мляко, а то не се намира лесно в града, можете да го замените с хубаво, сурово краве мляко. Аз си го поръчва от ТУК – първата доставка е безплатна!

Между другото, в Италия моцарелата от краве мляко не е новост. През Втората световна война нацистите успяват да унищожат огромна част от стадата биволи, в резултат на което доста време сиренето се произвеждало само от краве мляко.

Малко история:

Моцарела е сирене, което в оригинал се приготвя от биволско мляко. Произхожда от областта Кампания около Неапол.

За първи път терминът "mozzarre" е използван от Скарпи - един от готвачите на папската свита през 1570 г., в неговата готварска книга. В старинни документи е отбелязвано още като „моца“ или „проватура“.

Още през 12-ти век монаси от манастира "Св. Лаврентий" в Капуа предлагали моца с парче хляб на членовете на Събора на духовниците, които ги посещавали всяка година. В стопанството им се произвеждали извара и провола. Те били опушвани, за да се удължи срокът им на годност и да могат да бъдат пренасяни на далечни разстояния.

През 18-ти век консумацията на моцарела рязко нараснала, а производството й се улеснило от подобрената инфраструктура. Тогава я консервирали в тръстикови или миртови листа във върбови или кестенови касети.

Днес се предлага в саламура. В Тера ди Лаворо е запазена традицията и там все още продават „моцарела на връзка“, увита в тръстика.

Необходими продукти за домашната ви моцарела - рецептата е споделена от кулинарните вълшебници от Списание МЕНЮ:

(За улеснение в приготвянето ви предлагам да посетите сайта на Йоана Петрова "Кулинарно с Йоана", където тя много нагледно показва стъпка по стъпка как се приготвя домашната моцарела)

2 л прясно неварено, нехомогенизирано мляко
¼ ч. ч. хладка вода
1½ ч. л. лимонена киселина
2 мл мая за сирене
¼ ч. л. сол, по желание

Начин на приготвяне:

1. Млякото се слага в тенджера от неръждаема стомана или в купа за микровълнова фурна. Лимонената киселина се разтваря във водата и се прибавя в млякото. Млякото се загрява до 30° С - леко хладко (използвайте метода на проверка с пръст или измерете температурата с кухненски термометър). При тази температура то започва да се пресича.

2. Прибавя се маята за сирене и се разбърква добре. Нагряването на бавен огън продължава при непрекъснато разбъркване, докато сместа достигне 40° С - приятно топло, но не горещо. Тенджерата се маха от огъня и се оставя да почине 15 мин. През това време пресеченият белтък на млякото се отделя от суроватката.

3. Получената извара се прецежда в купа, подходяща за микровълнова печка, покрита с тензух или двойна марля. С помощта на тензуха се изстисква колкото може повече суроватка от изварата. Получената топка се слага в купата и се пуска за 1 минута на пълна мощност в микровълновата печка или се загрява в тиган с незалепващо покритие.

4. Изцежда се отделилата се течност и полученото тесто се меси като хляб, за да се появят характерните за моцарелата конци. Ако ще прибавяте сол, сложете я сега. Ако сиренето е горещо, използвайте гумени ръкавици. Сместа трябва да стане лъскава и да се точи, когато е гореща.

5. Сиренето се разделя на 2 топки и се пуска във вода с лед, за да се стегне. След като се охлади, е готово за ядене. Това сирене се съхранява добре до 4 дни в плътно затворен съд.

Ако предпочитате моцарелата по-мека, месете по-кратко сиренето. Резултатът зависи и от качеството на маята за сирене.

От отделената суроватка или от прясно мляко можете да направите сирене рикота, като бавно загреете суроватката, докато се пресече белтъкът, оставя се да изстине и се прецежда.

Четете още: Традиционни брускети с домат и босилек