Тръгвам с не много голям багаж и причината е съвсем проста – никога не съм била прекалено зависима от вещи и дамски глезотийки, тъй че съвсем спокойно мога да замина със самар с три чифта дънки, три по-топли блузи и суичър, една рокличка, няколко потничета и тениски, бельо за всеки ден и козметика, събрана в тубички и шишенца в “travel” размер.

Още при резервацията на стая в хотела разбрах, че ще имам на разположение сешоар, което ми спестява едно известно пространство в багажа.

На снимката не се виждат хавлии – да, познахте, няма да взимам, за да спестя място. Определено имам проблем с ползването на кърпи и спално бельо на чуждо място, но някак ще го преглътна, успокоявайки се, че хотелът изглежда хубав и чистичък, има добри отзиви за него в Booking и Trip Adviser, пък и е време да преборя мини фобията си да не се заразя с нещо. Хората преброждат света и се докосват до толкова потенциално опасни предмети и храни, пък оцеляват... Няма как, ще използвам наличното в хотела.

Към всичко това добавям и чифт джапанки и тънки кецове, които ще редувам с тези, с които ще пътувам – удобни, меки и издържливи. От години залагам на точно този тип обувка, която е най-подходяща за целодневни странствания!

Тръгвам за Рим екипирана най-вече с намерение да си почивам, да разглеждам красоти, да хапвам вкусотии и да запечатвам всеки спомен "на лента и писмо". Това е и причината да намеря местенце за фотоапарат, мини камера, лаптоп и, за това не е много сигурно още, една страхотна джаджа, която умилително кръстих Чочо.

Преносим принтер SELPHY CP910

Та Чочо е преносимо принтерче SELPHY CP910, което може за секунди да превърне снимката от телефона или фотоапарата в картичка, например. А именно картички с кадри от Рим мисля да си изпринтирам, за да подаря на близките си заедно със сувенирчетата, които ще накупя. Все още се чудя дали да го нося със себе си и там на място да снимам и принтирам или да оставя това удоволствие като се върна...

И понеже стана въпрос за фотоапарат – моят е Canon PowerShot SX700 HS и е невероятен. Супер компактен, огледално рефлекторен, бърз и достойно конкуриращ се със събратята си от по-високия клас апарати. Той е създаден за път, защото мога да го бутна навсякъде, няма да пречи, а само ще върши страхотна работа, запечатвайки спомените ми по най-красив начин.

Фотоапарат Canon PowerShot SX700 HS

Фотоапаратът ми си има и „сестричка“ - видеокамера LEGRIA mini X, която за първи път ще се запознае не само с Рим, но и с несигурните ми операторски умения. Стискайте ѝ палци!

Видеокамера LEGRIA mini X

Отделила съм местенце в багажа за онези неща, без които не мога. Розовият тефтер, хартиената и електронната книга ще дойдат с мен. Те са най-добрият приятел на гладната ми за думи, емоции и изкуство душа. В случая заминавам с „На изток от рая“ на Стайнбек и пълен списък с текстове на български и английски в електронната книга. А, забравих ли да спомена, че не знам и думичка на италиански? По този повод съм си свалила и българо-италиански разговорник!

Телефонът ми е пълен с карти на Рим и безплатен gps, който можете да изтеглите и вие оттук - copilotgps.com. Запасила съм се и с хартиена карта на града, подарък от моя колежка, която преди дни се завърна от Рим, карта на римското метро, карта на летище Фиумичино, както и книжка с историята на най-важните паметници във Вечния град.

Снимката не показва картата на Рим в цял размер, а само "баш" центъра

Картата на метрото ще ми бъде вярно другарче до последния ден в Рим

Схема за бързо ориентиране - летище Фиумичино. Но ще разчитам на табели, стрелки и летищен персонал, ако се объркам при търсенето на гарата, от която трябва да си хвана влак, за да стигна до гара Трастевере и хотела ми

Има и още няколко джунджурии, които ще мушна в самара - гримове, слънчеви очила, някое и друго бижу, слушалки, кабелчета, зарядни и пр. Но общо взето е това – малко багаж, за не много дни. Не ми трябва нищо друго освен здрави обувки, здрав стомах и фотоапарат, повярвайте ми!

Утре сутринта в 6 часа е полетът ми. Надявам се, че ще пристигна благополучно и веднага, когато мога ще се включа, за да разказвам първите си впечатления. Доскоро!

avgustina.todorova@woman.bg