Автор
Woman.bg

10 НЕЩА, КОИТО ВИ СЪВЕТВАМ ДА НАПРАВИТЕ В РИМ - II ЧАСТ

Продължение...

Днес не всички пътища водят към Рим, но градът продължава да бъде магнит за търсещи удоволствие, история и вдъхновение пътешественици.

Нека ви разкажа кои са 10-те неща, които е добре да видите в Рим, независимо от целите на посещението ви:

Посетете най-малката държава в света

Ако посетите Рим, непременно трябва да намерите време и за Ватикана. Това е една от малкото страни в света, до която можете да отидете пеш. Миниатюрната Ватикана е пълна с паметници, музеи и забележителности. Ако извадите късмет, може да видите самия папа и да получите благословията му.

  • Във Ватикана има десетки интересни музеи, сред които етруски и египетски, библиотека с най-древния препис на Евангелието и пинакотека с творби на Тициан и Да Винчи. Непременно се качете на върха на купола на катедралата Свети Петър – оттам се открива невероятна гледка. В катедралата се спазва строг дрес-код – ръцете и краката трябва да са покрити, мъжете трябва да са без шапки.

    Сайт на музеите на Ватикана, работно време: от понеделник до събота 09:00 – 18:00 ч., цена на билета: 16 €, закупуването става онлайн.

    БАЗИЛИКАТА СВЕТИ ПЕТЪР... ВИДЯХ САМО НЕЯ И МИ СТИГА




    Разходете се по магазините

    Магазините на елитни марки като Gucci, D&G, Armani и Valentino са разположени недалеч от Испанския площад. По-младежки марки можете да намерите край площад Кампо деи Фиори, а най-универсалните и достъпни продукти ще намерите на основната търговска улица в Рим – Виа дел Корсо.

    От средата на януари до края на февруари и от средата на юли до края на лятото в Рим царят разпродажби, а намаленията достигат 70 %.

    РИМСКИ, ШОПИНГ МАРШРУТ - I ЧАСТ


    МОЛОВЕ В РИМ - II ЧАСТ




    Не подминавайте квартал Трастевере

    Обвити в бръшлян къщички, тесни улички, мирис на италиански ястия, носещ се от малките семейни ресторантчета, мелодични песни на улични музиканти – уютният квартал Трастевере на юг от Ватикана е идеалното място за всяка романтична душа. Именно тук намират убежище хората, които искат да избягат от тълпите туристи на централните римски площади и улици.

    Отделно внимание заслужава вила Фарнезина, където можете да се разходите из лимонена градина и да видите фрески на Рафаело и на негови ученици.

    Сайт на вила Фарнезина, работно време: от понеделник до събота 09:00 – 14:00 ч., почивен ден – неделя, цена: 6 € за възрастни, за деца до 10 г. вход безплатен.


    Обикнете италианската кухня

    Дори едно най-обикновено посещение на ресторант или кафене в Рим може да се превърне във вълнуващо приключение. Не случайно Елизабет Гилбърт идва именно в този град, за да търси удоволствието в най-пълната му форма. В италианската столица е изключително лесно да съчетаетеш забележителности, история, имперски дух и храна.

    Един от хилядите варианти за "вкусен" маршрут –на обяд си купете от вкусния сладолед в Old Bridge Gelateria край Леонинската стена, по-късно хапнете възхитителна паста с трюфели в Osteria Barberini край Испанската стълба и вечеряйте с хрупкава пица и домашно вино в La Prosciutteria до фонтана Треви.

    Сладолед без захар от едно невероятно местенце на име Cambio Vita



    Вижте Рим отвисоко

    В град, построен на седем хълма, мнозина се опитват да видят цялата столица като на длан и всеки път откриват, че това е невъзможно. От всеки един хълм гледката е различна и уникална – може да видите селски пейзажи от върха на Пинчо или нощния римски Форум от Капитолия.

    Най-високата панорамна площадка в града е под купола на катедралата Свети Петър във Ватикана. Живописните панорами на Тибър и Трастевере се откриват от романтичната площадка на замъка Сант Анджело, а от върха на монумента Виториано се виждат Колизеумът и Римският форум.