Автор
Woman.bg

10 неща, които ви съветвам да направите в Рим - I част

Днес не всички пътища водят към Рим, но градът продължава да бъде магнит за търсещи удоволствие, история и вдъхновение пътешественици.

И нищо чудно – той има какво да предложи на почитателите на античната култура и модерното изкуство, на ценителите на изисканата кухня и на висшата мода, на дивите купонджии и на романтиците, които предпочитат тихи уютни улички. И в този ред на мисли, нека ви разкажа кои са 10-те неща, които е добре да направите в Рим, независимо от целите на посещението ви.

Посетете Колизеума

Амфитеатърът ежегодно бива посетен от около 5 млн. туристи. Макар две трети от сградата да не са се запазили до наши дни, Колизеумът е все така впечатляващ. За да видите с очите си арената на гладиаторските боеве, ще трябва да си вземете двудневен билет. Той ще ви даде право да посетите още и Римския форум и Палатинския хълм.

Можете да избегнете дългите опашки, като си купите билет онлайн (той е с 2 € по-скъп) или ползвате карта Roma Pass. Друг начин да спестите време е да си купите билет в касите на Форума, където почти няма опашка – и вече оттам да се упътите към Колизеума.


Информация за Колизеума ще намерите на сайта на Централно управление на археологическото наследство на Рим. Работно време: ежедневно от 8:30 — 19:00 ч., цена на билета 12 €.

Прочетете повече за Колизеума - самотния гигант на Рим




Пречистете се от грехове в Пантеона

Пантеонът, „храм на всички богове“... Запазил се е значително по-добре от своя „връстник“ Колизеума.

В огромния купол на сградата (най-големия неармиран купол в света!) няма нито един прозорец. Светлината прониква през единствения отвор на върха на купола, символизирайки единството на всички богове. Твърди се, че ако застанете в квадрата точно под отвора, боговете ще опростят всичките ви грехове. При това безплатно, защото входът в Пантеона е свободен.

Сайт на Пантеона, работно време: от понеделник до събота 09:00 - 19:30, неделя 09:00 – 18:00 ч.


Пийте кафе или яжте джелато на Пиаца Навона

Тук целогодишно става нещо интересно – свирят улични музиканти, рисуват художници, живи статуи и клоуни развличат минувачите. При горещо време туристи и местни жители се стичат към трите фонтана в търсене на прохлада.

Най-приятно ще ви е да наблюдавате цялата местна суета, ако седнете в едно от откритите кафенета. Цените тук разбира се са високи, така че ще е по-добре да се ограничите с чаша кафе или джелато. Можете да надзърнете в местните магазинчета и антиквариати от чисто любопитство, но не си купувайте сувенири оттам – твърде скъпи са.

Ето как си прекарвам в Рим, когато нямам план и конкретна посока




Хвърлете монета във фонтана Треви

Аз не успях, няма и да успея... Моят престой в Рим е ознаменуван с няколко големи ремонта, един от които е на Фонтан ди Треви. И все пак, ако ви предстои пътуване до Вечния град, то непременно го посетете и дано имате по-добър късмет от моя.

Твърди се, че ако хвърлите една монета във фонтана, ще се върнете пак в Рим, ако хвърлите две, ще срещнете любовта, ако хвърлите три, ще сключите брак, а ако хвърлите четири – ще забогатеете. Общинските служители ежедневно вадят от фонтана Треви около 3 хиляди евро!

Около фонтана винаги има много туристи. Ако искате да го снимате без тълпи наоколо, елате тук преди 8 часа сутринта.

Сладоледът San Crispino - на няколко преки от фонтана ди Треви




Починете си във вила Боргезе


Боргезе е красив парков комплекс в северен Рим. Можете да дойдете тук, ако искате да си направите пикник, да си починете от суетата на италианската столица или да разгледате шедьоврите на Рубенс, Караваджио, Ван Гог и Моне в музеите на вилата. Трябва да си купите билет за галерията предварително – групи туристи се допускат само веднъж на два часа.

За децата има лунапарк и зоопарк със слонове и розови фламинго. Зимата пък има ледена пързалка. Ако владеете италиански, не пропускайте безплатните прожекции в Дома на киното и спектаклите на римския шекспиров театър „Глобус“. До вила Боргезе ще стигнете по прочутата Piazza di Spagna.


Официални сайтове: Галерия Боргезе, Галерия на съвременното изкуство, Музей на етруското изкуство, Музей на Пиетро Каноник, Музей на Карло Билотти.

Кои са следващите 5 неща, които ви съветвам да направите в Рим - предстои да ви разкажа...